Момче откри мумия на тавана на баба си (снимки)

  • 06 август 2013 13:48

  • 4392
  • 0
Момче откри мумия на тавана на баба си (снимки)
©

Миналата седмица 10-годишният Алекс Кетлер попада на три мистериозни сандъци, поставени в ъгъла на тавана на своята баба. Нито тя, нито баща му знаели какво има в тях. Затова ги отворили, за да надникнат вътре. Вероятно може да си представите изненадата им, когато открили, че в един от тях се помещавал гигантски саркофаг с истинска мумия, пише списание "Обекти", позовавайки се на io9.

Когато отворил и останалите, попаднали на египетска маска на смъртта и каноп – контейнер, в който древните египтяни съхранявали вътрешностите на починалите.

Самата мумия била с характерните превръзки, а дължината й била 1.6 метра.

Въпросът е как точно тези дребни реликви са се озовали на таван в Долна Саксония? Луц Волфганг Кетлер – бащата на Александър – може само да предполага: Ето какво пише Der Spiegel:

„Бащата на Луц, който умира преди 12 години, е пътувал из Северна Африка през 50-те години на миналия век, но не е обичал да обсъжда пътешествията си. „Той бе от по-старото поколение, което бе преживяло доста неща във войната и не говореше почти за нищо. Спомням си, че веднъж спомена, че е бил в Дерна в Либия“, разказва Кетлер. Ако бащата на Луц е купил саркофага по време на своето пътешествие, би било възможно да го изпрати до Дипхолц, Бремерхафен.

Макар че египтоманията бе в разцвета си едва век по-рано, т.нар. мумийни партита, в които празнуващите се събират на едно място и разопаковат мумиите, за да видят какво се крие под превръзките, продължават и до средата на XX век. Възможно е, както самият Луц предполага, че и неговият баща да е имал предвид нещо подобно.

Много е възможно също така предметите да са дори фалшиви. Изглежда, че саркофагът и маската на смъртта са реплики. Според Луц Кетлер обаче шансът мумията да е истинска е доста голям. В желанието си да го докаже, той ще я откара в Берлин, където ще бъде анализирана с рентгенови лъчи от неговия приятел-археолог.

„Просто нямаш чувството, че пред теб стои нещо, което си си го купил от магазина на ъгъла“, казва Луц пред Der Spiegel.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини