Изкуствен зъб ни брои хапките и думите

  • 02 август 2013 11:14

  • 1029
  • 0
Изкуствен зъб ни брои хапките и думите
©

Група инженери под ръководството на Чу Хао-хуа от Тайванския държавен университет са създали изкуствен зъб с датчик, който определя колко яде, пие, говори и кашля даден човек, съобщи БТВ.

Акселерометърът с размери 4 на 10 милиметра с три оси на чувствителност може да предава данните по Bluetooth на мобилния телефон.
Учените са записали и съпоставили движението на зъби при всеки от четирите типа действие. След това са тествали своя прибор върху осем доброволци. На участниците в изследването не е бил имплантиран изкуствен зъб, а датчикът е бил залепен за истински.

По време на експеримента са били използвани и проводници за предаване на данни на външно устройство, които едновременно с това са предпазвали участниците в опита да не погълнат прибора, ако случайно се отлепи от зъба.

При индивидуална настройка на класификатора на данни към всеки отделен участник в експеримента, точността, с която са били разпознавани действията, е била 90 процента. А при използването на обща настройка е паднала до 60 процента.

Учените се надяват устройството им да се окаже полезно при проследяване на количеството погълната храна и течности от даден човек. По тези данни може да се определи дали той спазва стриктно предписаната му диета.

Според учените подобни устройства са Tooth Tattoo - датчик на основата на графена, който регистрира дъха и съдържанието на бактерии в слюнката, и X2 xGuard - приспособление за спортисти, проследяващо колко удара по главата са получили. Подобни разработки позволяват също да се регистрира скърцането със зъби по време на сън и взаимодействието между езика и зъбите при говорене.

Последвайте канала на

1029 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини