Нова глава пораства на вид жълт червей

  • 15 юли 2013 17:19

  • 1627
  • 1
Нова глава пораства на вид жълт червей
©

Нова глава пораства на вид жълт червей, след като се е лишил от старата. В добавка новата придобивка пази спомените от старата, пише Daily Mail, цитиран от БТА.

Необикновените регенеративни свойства на създанието били експериментално потвърдени от учени от университета "Тъфтс" в Бостън. Това означава, че паметта на червея се складира и в други части на тялото му освен в главата.

Тези едносантиметрови животни от вида планарии живеят в сладки и солени води и са много разпространени из целия свят. Някои от тях обитават в почви и растения в страни с много влажен климат. Учените ги тренирали в лабораторни условия да откриват храната си в панички, пише inews.bg.

Две седмици след като били обезглавени, на опитните животни им израствали нови глави. С тях те много лесно откривали пътя към паничките с храна, без допълнително обучение.

Изследователите повторили опита с обезглавяването на червеи, които не били обучени да откриват храната си. С новите си глави те също не могли да се доберат до примамката.

Все още е загадка как планариите запазват информацията. Бостънските учени обаче са решени да я разкрият с допълнителни експерименти.

 

 

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1627 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.23 | 10:30

1
Какви са тези тъпи новини,бе?След 50 години имаме магистрала,протестите продължават втори месец,а тези си ги вадят от........От тъпи по-тъпи!

Добави коментар

Водещи новини