Японец прави изкуство от сол (снимки)

  • 10 юли 2013 09:03

  • 3195
  • 0
Японец прави изкуство от сол (снимки)
©

Има безброй много творци, които са посветили живота си на целта да бъдат авангардни и да използат всякакви немислими методи и пособия, за да правят изкуство – Джеймс Турел използва светлина, Ел Анатсуи – части от кутийки кола. За Мотои Ямамото, 47-годишен японски артист, това е трапезната сол, пише idg.bg, цитирайки gizmodo.com.

Работата на Ямамото заема някои елементи от традиционните хиндуистки и будистки мандали – фигурни, създадени с цел медитация и разрушени скоро след това. По същия начин, установките на японеца имат много кратък живот на експозиция.

Творбата започва, когато Ямамото седне на пода на някоя галерия и започне да рисува със солница. Обикновено процесът отнема няколко седмици, а публиката може да гледа как се случва всичко това.

Когато творбата е готова, галерията официално отваря врати, а когато експозицията свърши, авангардният артист кани публиката си, за да му помогне да унищожи творението, връщайки солта обратно в океана.


Солта и пясъкът са използвани за направата на традиционни мандали от векове, но Ямамото влага по-дълбок смисъл в творбите си, защото те включват в себе си част от японските погребални ритуали.

Мотои е работел като конвенционален художник до смъртта на сестра си, когато творчеството му бележи повратната си точка. Той започва да използва сол в знак на почит към паметта на сестра си.

„Да рисувам със сол е като да следвам лабиринт през собствената си памет“, споделя Ямамото. Трудно е да си представим какво е да преживяваш толкова болезнено събитие отново и отново, но за японеца този начин явно е достатъчно медитативен, за да му помогне да съхрани спомените си – добри и лоши.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини