Обявиха коридата за изкуство

  • 02 август 2011 08:31

  • 774
  • 0
Обявиха коридата за изкуство
©

Министерският съвет на Испания издал декрет, според който коридата излиза от МВР и преминава към Министерството на културата, съобщи La Voz de Barcelona. По такъв начин коридата се признава за „вид изкуство и културно явление”, което министерството на културата ще „укрепва и пази”.

Поддръжниците на коридата отдавна настояват за такова преподчиняване, обаче сега изказват известно недоволство от приетия документ. Те се жалват, че този декрет всъщност е лишен от смисъл, тъй като не пречи на автономните териториални единици едностранно, без съгласуване с министерството, да забраняват коридите на своя територия, както направи Каталуния през 2010 година.

Както пише The Guardian, декретът е приет на фона на усиления натиск от страна на защитниците на коридата, активизирали се след нейната забрана в Каталуния. Независимо на юридическата слабост на декрета, все пак защитниците на коридата го приветстват, тъй като признаването на боя с бикове за културно достояние ще усложни опитите за забрана на коридата и в други региони.

Декретът е поддържан от опозиционната Народна партия на Испания, която е считана за фаворит на предстоящите парламентарни избори. Шефът на Парламентарната асоциация на коридата Мигел Сид Себриан изразил надежда, че в случай на победа Народната партия ще положи усилия, за да защити законодателно коридата от регионалните забрани.

Борбата против коридата в Испания се изостри през последните години. Засега тя е забранена само в Каталуния (забраната влиза в сила през 2012 година) и на Канарските острови (от 1991 година). Коридата е най-разпространена в Мадрид и Андалусия.

Последвайте канала на

774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини