Богатствата на джунглата

  • 11 юни 2013 14:08

  • 3196
  • 0
Богатствата на джунглата
©

Някъде в горите на Амазонка. На венецуелска територия. За тези места няма географски карти, а до тях се стига само по неутъпкани пътеки и с опитни водачи. Маршрут, за който мечтае всеки авантюрист.

Няколко изследователи започват пътешествие в търсене не на съкровища, а на непознати растения, каквито още се срещат по тези места. Това са земите на племето яномами - индианци, които почитат растенията, защото са убедени в магическата им сила.

За разлика от другите племена в района, яномами си правят градини, в които отглеждат банани, маниока и други растения. Местят се през няколко години, щом земята се изтощи, разказва БНТ.

Скорпионската опашка е билка, която индианците използват, за да гонят лошите духове от хората. Но извън джунглата тя ще намери друго приложение. От качествата и аромата й е впечатлена Лесли Грейси, главен технолог на известна марка джин.

В пътуването си по земите на яномами Лесли е съпровождана от Чарлз Брюър-Кариас - наричан "последният Индиана Джоунс". Стоматолог, внук на британски дипломат, от семейство на интелектуалци, преди половин век той предпочел вместо да лекува зъбите на богати венецуелци, да заживее с индианците от племето яномами.

"Ако не познавате хората, ако не говорите техния език, ако не познавате географията на района, вие никога няма да стигнете тук. Говоря езика на местните, знам пътя до това село. Иначе е невъзможно да ги откриете. Тук ме познават. Много е важно местните хора да ви приемат в селото", разказва той.

Чарлз има над 200 експедиции в джунглата по Амазонка. Открил е най-голямата кварцова пещера, много непознати растителни и животински видове. Неведнъж се е впускал в търсене на Ел Дорадо. На 73-годишна възраст осъзнал, че отдавна го е открил. Разбрал, че богатствата на джунглата са на всяка крачка, стига човек да има очи за тях.

Последвайте канала на

3196 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини