Хората ще могат да регенерират части от тялото си

  • 28 май 2013 11:01

  • 1714
  • 0
Хората ще могат да регенерират части от тялото си
©

Всеки знае, че на мястото на откъснатата опашка при гущерите се появява нова. Представете си, ако човешкото тяло притежаваше тази уникална способност за регенериране? Това може би не е съвсем невъзможно, смятат учени от австралийския университет Монаш.

Изследователите възнамеряват да разработят препарат за лечение и рехабилитация на хора с травми и заболявания, базиран на възможностите на саламандрите за регенериране.

За целта учените изследвали земноводните животни и успели да отделят при тях имунни клетки, позволяващи им да възстановяват повредени органи и крайници. Известно е, че при саламандрите може да израсне повторно практически всеки отделен орган, дори гръбначният и частично главният мозък. Освен това раните по кожата зарастват напълно, без да оставят никакви белези – няма нито ръбове, нито драскотини. Бозайниците, каквито всъщност сме и ние, хората, не притежават такива възможности. Загубата на орган или крайник при тях е необратима, а след нараняване – задължително се появяват белези.

Благодарение на изследванията на Джеймс Годвин и неговите колеги от университета Монаш, учените успели да открият тайната на способността на саламандрите за регенериране. Оказало се, че важна част от този процес е участието на макрофагите – клетки от имунната система, способни активно да улавят бактериите, остатъците от мъртви клетки, гъбички и други токсични за организма частици. В хода на изследването било установено, че земноводните от вида, лишени от макрофаги, загубват способността си за регенериране, а при зарастване на рани – при тях се появявали белези и ръбове, както се случва при „нормалните“ животни. При обратно имплантиране на имунните клетки в организма на саламандрите те отново възвръщали възможността си да възстановяват повредени или откъснати крайници и органи.

На базата на това откритие учените възнамеряват да изяснят как точно макрофагите подпомагат процеса на регенерация. Това ще помогне на разработването на препарати за лечение и рехабилитация на хора, пише actualno.com.

Ако бъде постигнат успех в това отношение, ще се стигне до истинска революция в областта на медицинските технологии, смятат специалистите. Възможно е даже да бъдат открити методи за лечение на заболявания на гръбначния мозък и начини за справяне с последствията при черепно-мозъчните травми.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини