Ай Вейвей пусна първия си сингъл "Dumbass"

  • 22 май 2013 21:30

  • 1007
  • 0
Ай Вейвей пусна първия си сингъл "Dumbass"
©

Китайският художник дисидент Ай Вейвей се впусна в музикална кариера с излизането на неговия първи хевиметъл сингъл "Dumbass", чрез който иронизира действията на местните власти, довели до арестуването му през 2011 г.

Видеоклипът, режисиран от самия Вейвей и заснет с помощта на известния австралийски оператор Кристофър Дойл, описва близо 80-те затворнически дни на художника, пише БТВ.

В клипа към песента се вижда как синът на дисидента обръсва главата и характерната брада на бъдещия затворник. Ай се появява дори с червило и в рокля. Текстът на песента осмива властите, изпъстрен е с цинизми, напомня за цензурата. Ай Вейвей пее на китайски.

Сингълът е част от дебютния албум на Ай Вейвей, озаглавен "Divina Commedia" /Божествена комедия/. Тавата с шест хевиметъл песни ще бъде пуснато следващия месец и ще бъде разпространено онлайн заради цензурата в Китай.

Ай Вейвей гледа реалистично на естетическите достойнства на албума си. "Не звуча много добре, защото нямам истински талант", заяви художникът. "Изпитах доста трудности, но в бъдеще смятам да подобря пеенето си!"

Китайците надали ще гледат видеоклипа на Ай Вейвей, защото е качен в социални медии и сайтове за споделяне, които са блокирани в страната, например Туитър и YouTube. Пред репортери художникът и сътрудниците му показаха, че достъпът на клипа до китайски подобни сайтове е невъзможен, вероятно заради намесата на цензурата.

Вейвей е започнал записите и на втория си албум, който ще включва колекция от любовни песни.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1007 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини