Ръкавица сигнализира за наличието на токсини

  • 20 май 2013 11:11

  • 659
  • 0
Ръкавица сигнализира за наличието на токсини
©

Германски специалисти са създали специален аксесоар за улеснение на работата на хората, работещи с токсични материали - сензорна ръкавица, която сигнализира чрез промяна на цвета си за наличието на опасни вещества във въздуха.

Разработката на изследователите от института "Фраунхофер" може да се окаже по-евтина алтернатива на използваните в някои фабрики специални машини за отчитане на нивата на някои вредни химикали.

Ръкавицата е проектирана да променя цвета си при наличието на токсични газове като въглероден моноксид или водороден сулфид във въздуха. Ако долови опасност, тя става синя, благодарение на реагираща с опасните химикали сензорно активирана боя.

Специалистите са успели да приложат боята по същия начин, по който цветовете се добавят към тъканите, предаде БТА. Други потенциални приложения на променящата цвета си ръкавица са за откриване на течове от газопроводи и на храни с изтекъл срок на годност.

Следващата задача на германските специалисти ще бъде да вградят малък сензор в ръкавицата, който записва направените измервания или ги предава към централен компютър.

Последвайте канала на

659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини