Лясковец се самопровъзгласи за Кралство на зеленчуците

  • 18 май 2013 10:03

  • 1887
  • 3
Лясковец се самопровъзгласи за Кралство на зеленчуците
© Булфото

Лясковец се "самообяви" за кралство на зеленчуците в продължение на следващите десет дни. Това стана по време на официалното откриване на втория карвинг-фестивал, с който лясковчани отдават почит на стотици градинари- гурбетчии и техните фамилии, които през деветнайсети век са създавали поминъка на града.

В словото си кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, посочи, че десетдневната проява е посветена на традициите, зеленчукопроизводството, народното и самодейно творчество, младежката активност и карвинг изкуството. Тя обяви общината за кралство на зеленчуците и посочи, че славните градинари са дали своя голям принос за развитието на земеделието в Европа, а завръщайки се от гурбет са ставали местни меценати - подпомагали са изграждането на читалища, църкви и училища.

В Лясковец се намира единственият у нас Музей на гурбетчийското градинарство, който ще е домакин на част от проявите. Фестивалът е финансиран по проект на стойност 485 хил. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие" .

Последвайте канала на

1887 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
някой

2013.05.20 | 04:24

2
Лясковски говеда.
az

2013.05.20 | 04:29

3
zashto taka
Баш майстора

2013.05.18 | 21:22

1
Моля да не се заблуждават хората,че снимката е от фестивала в гр.Лясковец.Може би трябва да се напомни на организаторите,че на карвинг фестивал трябва да има плодове и зеленчуци!!!Или поне така се прави по света...

Добави коментар

Водещи новини