Българи дирят съкровища от Космоса

  • 16 май 2013 08:35

  • 4903
  • 0
Българи дирят съкровища от Космоса
©

Българи, въоръжени с металотърсачи, масово кръстосват страната в търсене на метеорити. Треската за паднали от Космоса късове у нас се разраства, тъй като цената им надвишава десетократно тази на златото.

Това казаха от Асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ), пише в. "Репортер".

Така грам от редкия марсиански метеорит в момента достига около 600 лева, докато обработеното златото върви между 40-50 лева, показа проверка на вестника.

За да бъде доказан извънземния им произход обаче, се налага научен анализ на състава. „Само специалист може да каже дали става дума за метеорит. Един от сигурните белези е в състава да има наличие на никел. Трябва да има и следи от обгаряне, така че издирването и доказването му изобщо не са лека задача”, обясни пред вестника Живка Янакиева, главен уредник на музей „Земята и хората” в София.

Резултатът от научния анализ пък е задължително условие, за да може находката да бъде пласирана на добра цена. „Купувачи са най-вече колекционери от Европа и САЩ, които задължително искат този документ, преди да предложат сума за находката”, уточни още Кирил Стаменов.

Според учените основният източник на метеорити е астероидният пояс между Марс и Юпитер. Именно на това място стар катаклизъм разрушил древна планета на възраст колкото самата Слънчева система, предполагат астрономите.

Достигайки до Земята някои от метеоритите изгарят напълно в атмосферата (метеори), други обаче падат и чакат да бъдат открити. Задачата обаче никак не е лека, тъй като по-голямата част попадат в океаните, обясни пред вестника шефът на Обсерваторията в Рожен д-р Никола Петров.

Когато говорим за откриване на метеорити, задължително е да има свидетели, които да се видели той да пада и да посочат мястото. Там пък трябва да има кратер. Това обясни Живка Янакиева, главен уредник на музея „Земята и хората” в София, предаде в. "Репортер". Според експерта това е гаранция срещу измамници, които могат да се сдобият с рядката находка от друго място, но да твърдят, че са я открили на територията на България.

Най-големият метеорит ни е навестил на 28 февруари 1966 г. в село Павел, община Полски Тръмбеш. Неговата отливка и тези на другите 2 големи космически къса, падали по българските земи, се съхраняват в Националния природонаучен музей. Те тежат около 3 килограма и са предимно с метално съдържание.

Най-старият от тях е паднал пред 137 години край с. Върба, Белоградчишко, следващият намерен пък е видян да се разбива на 28 април 1904 година край троянското село Гумощник, Той е бил е бил откраднат, преди да бъде изложен.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4903 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини