Полезно ли е да си хапваме сополите?

  • 08 май 2013 20:30

  • 7191
  • 4
Полезно ли е да си хапваме сополите?
©

Това звучи странно и със сигурност има неприятен вкус, но възможно ли е секретът, който отделяме от ноздрите си, да бъде полезен за нас, пита PopSci.

Поне според един учен тази идея не е толкова налудничава, колкото звучи.

Може ли да ядем съдържанието на носа ни, решил да попита своите студенти преподавателят по биохимия Сток Напиър от Университета на Саскачеуан. Може би това е просто начин на вашата имунна система да пробва патогените, които ни заобикалят всеки ден. Според Напиър сополът има сладникъв вкус, който може да бъде начинът на тялото ни да ни подскаже, че той може да се яде и крие нещо полезно, пише сп. "Обекти".

"Имам две прекрасни дъщери и те прекарват невероятно много време с пръсти в носовете си", казва професорът пред CBC News. "И веднага след това ги поставят обратно в устата си. Дали пък в това няма нещо логично?"

Напиър счита, че теорията му е част от по-голямата хипотеза за хигиената, която твърди, че чистотата, която наблюдаваме в съвременните развити страни всъщност съсипва имунната ни система и води до появата на алергии.

"Тъй като е част от телесните ви течности, вие поглъщате несъзнателно носен секрет по всяка време на деня, включително когато спите", добавя професорът Уилям Шафнер от Университета Вандербилт.

Скот Напиър тепърва възнамерява да проведе поредица от практически тестове, за да види дали в носния секрет не се крие съставка, която да укрепва имунната ни система, при все, че повечето от нас със сигурност я отбягват.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
7191 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.01.24 | 09:52

4
a we vie det ste pisali komentari golemi izvratenqciste we

2018.01.24 | 09:52

3
Не знам дали са полезни,питаите сополивите цигани, но ми попадна една книга която за сьжаление не запазих, в която пишеше ,4е организма произвежда токсини с които се лекуват много от болестите на тялото=ако вземете и намажете херпес на усните с ушна кал минава по-бьрзо от лекарство купено от аптеката--пробвал сьм деиства.

2014.11.30 | 21:49

2
ми сигурно е полезно когато запасите ни от сол във вкъщи са на привършване бляк какви глупости пишете само очаквам да ми разясните и защо урината е толкова полезна за рани
plitkoumen

2013.05.14 | 19:22

1
da vzeme da proveri i lainata dali ne ni predpazvat ot senna hrema...

Добави коментар

Водещи новини