Продадоха на търг картина на Сезан за 42 млн. долара

  • 08 май 2013 15:33

  • 1867
  • 0
Продадоха на търг картина на Сезан за 42 млн. долара
©

Платното на  Пол Сезан "Ябълките" беше продадено на търг на Сотбис за импресионистично и модерно изкуство за 41,6 милиона долара.  Очакванията на организаторите бе картината да бъде продадена за 25-35 милиона долара.

Картината "Амазонката" на Модилиани пък бе продадена за 25.9 млн.  Тя е нарисувана в началото на кариерата му през 1909 г. и показва бляскавата баронеса Маргерите де Хас де Вилие. Платното се оценяваше на 20-30 милиона долара.

„Ябълките” и „Амазонката” са от колекцията на филантропите Алекс и Елизабет Люит, а приходите ще бъдат използвани за финансирането на фондация в тяхна чест.

Картината "Три жени на червената маса" на кубиста Фернан Леже, която принадлежеше на Мадона, беше продадена за 7,2 милиона долара, надвишавайки първоначалната си оценка между 5 и 7 милиона долара. Приходите ще бъдат предоставени на фондацията на изпълнителката, която подкрепя проекти за образование на момичета в Близкия Изток и Южна Азия. Скулптора на Пабло Пикасо на младата си муза Силвет, оценявана на 12-18 милиона долара, беше продадена за 13,6 милиона долара.

По време на аукциона бяха продадени и три бронзови скулптори на Огюст Роден, сред които версия на "Мислителят", купена за 15,3 милиона долара. Търгът донесе общи приходи от 230 милиона долара, малко под предварителната оценка от 235,1 милиона долара, съобщи Сотбис.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини