Супермишки пълзят из Германия

  • 26 юли 2011 15:06

  • 1593
  • 0
Супермишки пълзят из Германия
© интернет

В Германия се появиха супермишки, хибрид между местна и алжирска порода, които не могат да бъдат ликвидирани с познатите отрови за дератизация, пише сайтът на научния телевизионен канал "Дискавъри".

Откритието на германския учен Михаел Кон показва, че хибридизацията може да протече по естествен начин в природата, след като намесата на човека е стимулирала този процес.

Новата домашна мишка беше наречена "изродена" и тя се оказа непробиваема от варфарина, леталното вещество, което най-често се използва в отровата за мишки.

Кон се натъкнал съвсем случайно на гризача супермен. Фирма за дератизация била повикана от собствениците на пекарна, които си имали непрекъснати разправии с мишките в мазето.

Но след старателна дератизация и третиране на помещенията с пестициди от класа на бромадиолона, една особено поразяваща разновидност на варфарина, популацията останала абсолютно невредима. Тогава взели няколко мишки и ги дали за изследване в лабораторията на Кон

Той подложил образците на генетичен анализ и установил, че ДНК на германската супермишка била идентична с тази на алжирски вид, който преди време развил имунитет към варфарина посредством тъй наречените "точкови мутации".

Този процес се характеризира с адаптирането на гените чрез спонтанни мутации по време на копирането на ДНК.

Учените считат, че алжирската мишка постигнала тази мутация като противодействие на бедната на витамин К диета. Генът, който прави тези гризачи резистентни на варфарина, управлява и нивата витамин К в организма.

Благодарение на човешката дейност алжирски мишки са попаднали в Германия и при кръстосването им с местните породи се получил резистентният вид. Този процес учените наричат хоризонтален генен трансфер и обикновено се наблюдава при микробите.

Кон заяви по повод откритието си: "Ние уловихме еволюцията в действие!". Учените предполагат, че непрофесионалното и широкоразпространено използване на пестицидите са причината гризачите да са развили резистентност към най-прилаганите отрови.

Последвайте канала на

1593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини