Физиците ще търсят антигравитацията

  • 03 май 2013 17:13

  • 3529
  • 3
Физиците ще търсят антигравитацията
©

Ако ябълката може да падне на главата на Нютон, то как ще се държи „антиябълката”? Ще падне ли надолу, или ще отлети към небето, щом се откъсне от клона? И как изобщо антиматерията реагира на силата на тежестта – привлича се към източника на гравитация или се отблъсква от него?

Като изхождаме от това, което знаем за света, в гравитационно поле тя трябва да се държи както и обикновената материя, но колкото и да е странно, експериментално потвърден отговор на този въпрос още няма.

Физиците от ЦЕРН и американската Национална лаборатория „Лорънс Бъркли” се готвят да проведат експеримент, с който за първи път може да се оцени степента на въздействие на гравитацията върху антивеществото и да се провери съществува ли антигравитация, се казва в статия, публикувана в сп. Nature Communications.

Антиматерията е устроена по същия начин, както и обикновената материя, но се състои от античастици – ролята на електрони в нейните атоми играят положително заредени позитрони, ролята на протони – отрицателните антипротони, а на неутроните – антинеутроните (които нямат заряд, но са с обратен магнитен момент). Авторите на статията, участници в проекта ALPHA в ЦЕРН, успяват с магнитен капан да получат и задържат атоми антиводород, пише "МегаВселена".

„След първите експерименти разбрахме, че получената информация за анихилацията на антиводорода може да бъде използвана за оценка на възможните граници на неговата гравитационна маса”, коментират учените пред РИА Новости.

Повечето изследователи смятат, че гравитацията действа на антивеществото по същия начин, както на обикновеното вещество, тоест не виждат разликата между тях. Но редица теоретици смятат, че антивеществото трябва да се отблъсква от веществото, а атомите на антиматерията трябва да падат нагоре в гравитационното поле на Земята.

„Лабораторно измерване на гравитационното взаимодействие на веществото с антивеществото досега не е било осъществявано. Ако „антигравитацията” все пак бъде открита, това ще окаже огромно влияние на развитието на теоретичната физика”, се казва в коментара.

Учените получили ограничения в инерционната и гравитационната маса на атомите антиводород. „В бъдеще, когато лазерното охлаждане на антиводорода бъде реализирано, точността на нашия метод може да се подобри значително. Това ще позволи да се отговори на въпроса за взаимодействието на веществото с антивеществото и да се направи избор в полза на гравитацията или антигравитацията”, казват физиците.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3529 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Defying Gravity

2014.05.15 | 08:48

3
"Физиците ще търсят антигравитацията". Отсега ви казвам, че не е в мен, да не си губите времето да я търсите вкъщи.
Ряпата

2014.05.15 | 08:48

2
Тогава мъжете ще сме много добре.Вечно с навирени до дълбока старост

2013.05.06 | 13:53

1
Аз пък мислех, че гравитонът е отговорен за гравитацията, не неутриното.

Добави коментар

Водещи новини