Хората съчувстват на роботите

  • 24 април 2013 16:38

  • 837
  • 0
Хората съчувстват на роботите
©

Докато създаването на робот, който да чувства е дългогодишна мечта на изследователите, разбирането дали хората съчувстват на роботите на теория трябва да бъде доста по-лесно.

Екип от учени е анализирал данни от ядрено-магнитен резонанс и е достигнал до откритието, че в мозъка на хората се активират едни и същи зони, когато върху роботи и хора е упражнено насили или е показана симпатия, пише idg.bg, позовавайки се на gizmodo.com.

Експериментът, проведен в Университета Дуйсбург, Есен, вклчва 40 доброволци, които са наблюдавали видео на малък, динозавроподобен робот. Роботът е бил третиран агресивно и със симпатия, а учените са засичали физиологичната активност в мозъка на участниците в експеримента. Резултатите показали силна активност като реакция на насилието спрямо робота. Второ изследване показало сходни резултати при действия на симпатия спрямо хора и роботи у същите участници.

Проблемът в изследването е, че повечето от хората не са съобщили за емоционална реакция към роботите, въпреки данните от скенера. Розентал фон дер Путен, един от учените, които работят по проекта, споделя: „Дългосрочната ни цел е да създадем роботи, които да осъществяват истинска емоционална връзка с хората. Роботите биха могли да бъдат много полезни – да помагат на възрастни в ежедневните им задължения и като цяло да продължат живота им“.

Друг проблем е, че подобна технология изглежда много атрактивно в началото, но ентусиазмът около нея спада, особено когато се стигне до скучни и повтарящи се упражнения, рехабилитация и др. Развиването на емоционална връзка между робот и човек може да реши този проблем.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини