Горещото тяло като енергия

  • 02 април 2013 19:03

  • 1408
  • 0
Горещото тяло като енергия
©

Париж - градът на любовта. Не е странно, че на това романтично място използват телесната топлина за отопление на сгради. Улавят я в една от метростанциите в централната част на френската столица. Всеки пътник допринася към температурата в затвореното пространство с около 100 вата, а когато към тях се прибави и топлината, която отделят пристигащите и заминаващите влакове, плюс тази от тълпата в натоварените часове, получената енергия е достатъчна да захранва 17 апартамента в съседна сграда, разказва БНТ.

Стокхолм може би не е толкова романтичен град. Но и тук рационалното мислене е открило предимствата на „горещото тяло". Централната гара на шведската столица е една от най-натоварените в Северна Европа. Всекидневно оттам преминават по 250 хиляди души, като всеки от пътниците отделя около 100 вата. Наблюдавайки ежедневния пътникопоток, собствениците на постройката осъзнали, че това е ресурс, който не бива да се губи.

В сградата, която е построена през XIX в. ставало толкова топло, че се налагало дори да я охлаждат. Освен това, докато са на гарата, пътниците извършват различни дейности, които генерират енергия - те се хранят, купуват вестници, пият кафе.

„Гарата е пълна с енергия, тя просто стои там и чака да я уловим", разказват създателите на проекта. Те споделят, че са използвали стара технология по нов начин. Различният елемент е в „пренасянето" на енергия от една сграда в друга.

Вентилационна система засмуква отделяната от телата топлина. С нея се подгрява вода, която се отвежда до отоплителната мрежа на съседна сграда. Системата е напълно завършена и действаща. Освен вредни емисии, тя пести и разходи за отопление. От въвеждането й те са намалели с 25%.

Става въпрос за енергията, генерирана от една сдържана и спокойна нация. Какво остава за по-южните и темпераментни народи...

 

Последвайте канала на

1408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини