"Вояджър-1" напусна Слънчевата система

  • 21 март 2013 11:38

  • 3109
  • 0
"Вояджър-1" напусна Слънчевата система
©

Според някои космическият апарат "Вояджър-1" изглежда е на прага на пределите на познатата ни Слънчева система, но учените все още не са съвсем сигурни каква е посоката, в която се е отправил, пише сп. "Обекти", позовавайки се на BBC.

Изстрелян през септември 1977 г., "Вояджър-1" вече е изминал повече от 18 милиарда километра и според първоначалните мнения е напуснал границите на нашата Слънчева система. До този извод учените от Американския геофизичен съюз стигат като наблюдават резкия скок в космическата радиация.

"Само за броени дни интензитетът на космическите лъчи скочи многократно, което може да се очаква в случай, че апаратът е напуснал хелиосферата", казва Бил Уебър, професор по астрономия от Университета на Ню Мексико.

Според него към този момент "Вояджър-1" се намира извън хелиосферата - зоната на влияние на Слънцето - и е в напълно нов регион от Космоса. Ако това наистина е така, то апаратът ще бъде първото човешко изобретение, достигнало толкова далече в Космоса.

"Всичко, което вече изследваме е напълно различно и доста вълнуващо", признава той.

В същото време NASA все още не е напълно сигурна, че "Вояджър-1" е излязал извън Слънчевата система. Американската космическа агенция излезе с изказване, че към декември 2012 г. апаратът е достигнал регион, известен като "магнетичната магистрала", където налягането на енергийните частици се променя значително.

"Промяната в посоката на магнетичното поле е последният сериозен индикатор за достигането на междугалактическото пространство, но на този етап такава промяна в посоката все още не е установена", се казва в изявлението на NASA.

В резултат на опровержението на NASA дойде и промяна в становището на Американския геофизичен съюз, който обяви, че "Вояджър-1" е навлязъл в нов космически регион, а не е напуснал Слънчевата система.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3109 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини