Жена вижда всичко с главата надолу

  • 19 март 2013 09:08

  • 2392
  • 1
Жена вижда всичко с главата надолу
©

28-годишната Божена Данилович страда oт нарушение на пространствената ориентация.  Това означава, че служителката в Общинския съвет на Ужице в Сърбия чете документи, книги и вестници с главата надолу.

На работното място са й оказали необходимото внимание, като се има предвид необичайния характер на болестта й, като дисплея на компютъра й е обърнат с главата надолу, така че тя вижда нормално интернет сайтове, официални формуляри и други електронни документи. Клавиатурата й е разположена точно по същия начин, по който мозъкът и я интерпретира- като огледален образ.


“Може да изглежда невероятно, но за мен това е абсолютно нормално. Аз съм се родила така и виждам света около мен по този начин в продължение на 28 години “- казва експертът по икономическите въпроси. Следва да се отбележи, че това рядко заболяване не й е попречило да завърши с отличие колежа,пише "30 думи".

Американски специалисти по неврология в Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет определят това разстройство като “феномен на пространствената ориентация или възприятие”. “Казват, че очите ми виждат всичко в правилната позиция, но мозъкът ми обръща сигнала, а аз в крайна сметка възприемам всичко не като другите хора, а с главата надолу."

Но и те не могат да обяснят как точно се случва това и коя част от мозъка е отговорна за това, “- казва Божена. “Експертите ми казаха, че знаят историята на няколко души, които твърдят, че пишат като мен, но никой от тях не вижда света по моя начин” – добавя тя.



 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2392 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.20 | 10:08

1
Тая била като Симеон Дянков. Само той видя финансовата стабилност на най-бедната държава в Европа.

Добави коментар

Водещи новини