Дъвката помага на мозъка

  • 11 март 2013 09:05

  • 1146
  • 1
Дъвката помага на мозъка
©

Дъвката помага за съсредоточаването.

Учени от университета на Кардиф, Южен Уелс, проверили способността на хора да разпознават конкретни поредици от четни и нечетни числа, които им били четени в продължение на 30 минути. Получилите дъвка реагирали по-бързо и резултатите им били по-точни.

От предходни изследвания е известно, че дъвката помага за някои познавателни способности. Сега учените възложили на участниците в експеримента слухова задача, която изисква участие на краткосрочната памет. Така те установили, че дъвката подобрява вниманието, особено на по-късен етап.

В началото на проучването двете групи доброволци се представяли еднакво добре, като тези, които не получили дъвка, дори показвали малко по-добри резултати. След това обаче дъвчещите се оказали по-точни. Те успели да задържат вниманието си много по-дълго. По този начин учените установили, че дъвката помага да се съсредоточим върху задачи, които изискват непрекъснато внимание за по-продължителен период от време.

Дъвченето въздейства на поне осем области в мозъка. Според една от теориите то стимулира мозъчната дейност с подобрен приток на кислород.

Последвайте канала на

1146 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Евгений

2013.03.11 | 18:06

1
М'даааа. Дъвката помага, но не може да служи като алтернатива на мозъка. Само налиието на дъвка няма да свърши много работа. Хубав ден за всички!

Добави коментар

Водещи новини