Мъж създаде гора, чиновниците го критикуват

  • 07 март 2013 17:26

  • 3211
  • 2
Мъж създаде гора, чиновниците го критикуват
©

Човекът, който създаде гора. Джадав не е герой от измислен сюжет, а съвсем реална личност. Той доказа на света, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. В случая с Джадав мечтите избуяват всекидневно, разказва БТА.

Така е от 1979-та - годината, в която придошлите води на река Брамапутра се отдръпват от един пясъчен остров. Жегата и влагата се превръщат в убийствена смес за живите същества на пустинното парче земя. Ужасяващата гледка на толкова смърт преобръща живота на едно момче.

Това е същият Джадав, който пожелава повече от всичко на това място да поникне гора. Дръзка мечта, която среща недоверие и присмех. Желание, което мнозина биха изоставили в детското минало. Но не и Джадав Пайенг.

Той избира отшелническия живот на пясъчния остров. И от 1979-та не спира да сади дървета. Индиецът не се отделя от своите растения. С тях е денонощно. Полива ги сутрин и вечер. За изненада на всички дърветата на Джадав пускат дълбоко корени в песъчливата почва.

30 години по-късно гората на индиеца е с площ 1 360 акра. Тя се е превърнала в убежище на изчезващи видове. На пясъчливия остров живеят бенгалски тигри, слонове, елени, а отскоро има и носорози.

До острова на Джадав се стига трудно. 30 км по тесен път с кола, после се разчита на отзивчивостта на някой лодкар, за достигане
до отсрещния бряг на реката. Следват още 7 км по тесни пътеки. Може би това е причината гората на Джадав да остане скрита от властите близо три десетилетия. През 2008-ма година служители на службата за опазване на горите случайно попаднали на острова.

Чиновниците констатирали, че работата, която е свършил Джадав е завидна, но все пак недостатъчна.

Мъжът обаче не се притеснява от подобни оценки. Той продължава да живее на острова, в скромна колиба със семейството си. Издържа се от продажба на мляко. За десетилетията, прекарани на острова той си е създал собствена философия за живота.

Убеден е, че хората са виновни за екологчините проблеми на Земята. Ако хората се обърнат срещу природата, ако започнат битка с нея, то природата със сигурност ще им покаже, че са объркали пътя, категоричен е индиецът. Джадав знае, че е избрал правилния път, който ще следва до края на живота си.

Последвайте канала на

3211 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.07 | 15:03

2
така е светът се напълни със скъперници! готови са за пет пари, да изкоренят и цялата природа, без да мислят за бъдещи поколения ....
ma40

2013.10.03 | 15:03

1
ти за дъртия пръч Симеон говориш,нали?

Добави коментар

Водещи новини