Гонят злото в Ямбол

  • 27 февруари 2013 09:52

  • 2036
  • 3
Гонят злото в Ямбол
© Булфото

Международният маскараден фестивал "Кукерландия" отново завладява Ямбол.

Тази година празникът продължава пет дни, обогатен с много нови прояви. Над 50 групи от седем държави ще вземат участие в състезателната програма. Повече от 2500 маскирани ще разтресат с хлопките си Ямбол, за да прогонят злото и да възтържествува доброто, разказва БНТ.

С пъстро шествие и детски кукерски карнавал започна тазгодишното издание на „Кукерландия". Деца от Ямбол се бяха маскирали като кукери и страшилища и преминаха по ямболските улици, за да оповестят началото на фестивала.

Повечето от тях бяха изработили маските си сами, защото знаят какъв е смисълът на празника, съхранен като традиция.

"Кукерите играят, за да може да прогонят злите духове и всичко лошо в града", изтъква дете.

"Хубаво е, защото много деца могат да представят своите маски, които са правили", подчертава девойка.

Ямболските кукери са голямата атракция на откриването на фестивала. За тях „Кукерландия" е най-големият празник, защото могат да покажат магията на запазения и до днес обичай, който се изпълнява и до днес в града и по селата през февруари. Хлопките на кукери огласиха града и допълниха красотата на фолклорните изпълнения на сцената.

Да си кукер е голяма чест за мъжете в района. Който се захване. продължава да пази традицията дълги години.

"Аз от 24 - 25 години може би играя кукер. То е тръпка, просто не мога да се откажа от него", споделя опита си ямболия.

Новото в тазгодишното издание на международния фестивал е пресъздаването на обичая „Сирни заговезни" във възстановения Етнографски комплекс, фолклорният концерт на международните групи от Португалия, Румъния, Гърция, Македония и Турция и младежкия фестивал с графити и рок изпълнения. Кулминацията на празника е в събота.

Гостуващите над 2500 маскирани от страната и от шест държави ще дефилират из целия град, за да стигнат до центъра, където ще се извие кукерско хоро. От 10:00 ч. започва състезателното дефиле, което ще продължи през целия ден.

Последвайте канала на

2036 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
niki

2014.02.01 | 21:33

3
tozi ezi4eski ritual kukerstvoto trqbva da se zabrani, tezi sa absolutni aborigeni

2013.02.27 | 18:33

2
''Гонят злото в Ямбол'' Защо в Ямбол бе,хора?Едва ли там има такова зло ,като в парламента , президентството,съдебната палата... Предлагам ви да се прехвърлите в София,поне наистина има какво да се изгони оттам.
Горазд

2013.02.27 | 11:50

1
Тия пък които пишат на български с латински букви трябва да ги пращат в 1-ви клас смешко вземи се поинтересуваи малко от история.

Добави коментар

Водещи новини