На Меркурий е имало древен океан от магма

  • 22 февруари 2013 14:09

  • 1049
  • 0
На Меркурий е имало древен океан от магма
©

Твърде е вероятно на планетата Меркурий да е имало голям океан от магма в много ранен етап от съществуването ѝ преди около 4,5 милиарда години, сочат резултатите от изследване на американски астрономи цитирани от сайта e!sciencenews, съобщава БТА.

Космическият апарат на НАСА - "Месинджър" орбитира около Меркурий, за да направи частична възстановка на историята ѝ. Събраните от него данни помагат за анализирането на сегашната скална повърхност на учени от Масачузетския технологичен институт, пише inews.bg.

"Месинджър" е идентифицирал два отделни състава на скалите по повърхността на планетата. Извършените експерименти показват, че един-единствен феномен може да обясни наличието на тези два състава - голям океан от магма е сформирал два различни слоя кристали, които след това са се стопили, за да изригнат на повърхността на планетата, поясняват учени.

"Когато става дума за Меркурий, е изумително, че това не се е случило наскоро, заяви експертът по геология Тимъти Гроув от института. Кората е на повече от 4 милиарда години, така че този океан от магма е съществувал в древността."

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1049 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини