Сперматозоидът "подушва" яйцеклетката

  • 22 февруари 2013 12:07

  • 2965
  • 0
Сперматозоидът "подушва" яйцеклетката
©

Миризмите имат значение и за възпроизводството. Много видове са развили способността да улавят химически сигнали, известни като феромони. 

Половите феромони дават информация не само дали партньорът е готов за контакт, а и дали е подходящ,  за да бъде създадено поколение точно с него Има ли и при хората такъв механизъм все още се спори, защото не е категорично установено дали в човешкия нос съществува рецептор за феромони. 

Въобще не е сигурно, че човек притежава какъвто и да е орган за улавянето на такива "секс сигнали". Дали обаче това означава, че миризмите нямат никакво участие във възпроизводството? Скорошни изследвания показват, че мъжката полова клетка - сперматозоидът, притежава рецептори за едно вещество, което се свързва с аромата на цветята. Излиза, че сперматозоидът може да мирише рози, пише "Списание 8"

Учените смятат, че присъствието на такива детектори в сперматозоида му помага в движението към яйцеклетката. Вероятно имат отношение и към навигацията, и към скоростта. Знае се, че сперматозоидът насочва движението си съобразно концентрацията на определени химически вещества по пътя му. Експерименталните наблюдения показват, че той всъщност се насочва в посока на по-голямата концентрация на вещества като тези в миризмите на цветята. Но това означава и нещо друго - че яйцеклетката не стои в пасивно очакване сперматозоидите да я открият, а ги насочва, като произвежда такива вещества и така увеличава шанса да бъде оплодена.

Способността на сперматозоидите да "надушват" се отразява и на скоростта им. Наличието на "цветен аромат" забързва движението и го насочва. Откритието може сериозно да промени разбирането ни за това как комуникират яйцеклетката и сперматозоидите. Това, от своя страна, ще повлияе на лечебните стратегии, които се прилагат при хора с репродуктивни проблеми, защото ще позволи да се влияе върху скоростта и посоката на придвижване на сперматозоидите. Много често тези проблеми са заради това, че сперматозоидите са твърде лениви и хаотични и загиват преди да са стигнали яйцеклетката.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини