Жегите потискат желанието на българина към алкохолни подвизи

  • 16 юли 2011 06:36

  • 1504
  • 0
Жегите потискат желанието на българина към алкохолни подвизи
© Булфото

Това констатира справка в столичния изтрезвител във връзка с летните жеги и приема на пациенти в изтрезвителя.

През месец април лицата, които са приети в изтрезвителя са били 70, през май - около 60, а през юни - 55, сочат данните на изтрезвителя.

Очевидно летните жеги подтискат желанието на столичани към алкохолни подвизи и това се отразява и на работата на служителите на реда, които контролират този проблем, коментират експерти.

Други данни сочат, че за първите шест месеца на миналата година, когато все още се говореше за икономическа криза - в изтрезвителя са влезли 393 лица, докато за първото полугодие на тази година - едва 356 лица.

Служители на столичното заведение обясняват, че приемът на повече пияни се свързва с финансовата криза - колкото повече проблеми, толкова повече пациенти в изтрезвителя. Контингентът на столичното заведение най-често се попълва от безработни и бездомни хора, уточняват от изтрезвителя. Не са редки случаите, когато там попадат и жени - в регистрите за миналата година присъстват около 100 женски имена, докато за първото полугодие на тази година дамите, които са посетили традиционно мъжкото заведение са почти наполовина.

Какви напитки да предпочитаме в жегата?

Ако в нормални условия организмът на човека се нуждае от 2 - 2,5 литра течности на денонощие, то в горещините или при големи физически натоварвания това количество скача до 4-5 литра, припомнят специалисти. Според тях при недостиг на 1 литър течност човешкото тяло започва да изпитва жажда, при недостиг на 2 литра - намалява умствената дейност, при 3 литра - човек усеща виене на свят, а при недостиг на 4 литра течност са възможни сърдечни пристъпи или дори загубата на съзнание.

Според специалистите най-предпочитаното питие в летните жеги трябва да бъде чаят - независимо дали е зелен, черен или друг вид. Зеленият чай съдържа витамини, които влияят положително на функцията на кръвоносните съдове в жегите. Заради съдържанието на кофеин черният чай тонизира още по-добре, независимо дали е поднесен топъл или студен.

На второ място в жегите специалистите препоръчват водата заради голямото си количество соли и биологично активни вещества. На трето място - сокове и нектари (за предпочитане натурални), които утоляват по-слабо жаждата, но са по-полезни за организма като цяло. Следват киселото и прясно мляко, които в летните горещини могат да се разредят с вода или да се комбинират според вкуса с различни плодове.

В класацията за лятно разхлаждане следват бирата и лимонадата, но и двете напитки са газирани и често вместо да утолят жаждата, водят до обратния ефект.

Последвайте канала на

1504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини