Мармотът Фил предсказа ранна пролет (снимки)

  • 02 февруари 2013 19:23

  • 2322
  • 0
Мармотът Фил предсказа ранна пролет (снимки)
© Getty Images/Guliver

Мармотът Фил от градчето Пънксътоуни в американския щат  Пенсилвания предсказа, че пролетта ще дойде скоро, предаде  Асошиейтед прес.

Хиляди зрители се събраха, за да наблюдават как косматият  гризач бе извлечен от дупката си днес сутринта. Според  легендата, ако на 2 февруари, когато в САЩ се празнува Денят на мармота, при излизането от леговището животинчето види сянката  си, зимата ще продължи още шест седмици. Ако не - пролетта ще дойде скоро. Това поне твърди "Вътрешният кръг" - група ентусиасти, които всяка година слагат смокинг и цилиндър, за да наблюдават  предсказанието на мармота.

Мармоти предсказват също времето в Атланта, Ню Йорк и Онтарио, но привърженици на Пънксутоуни твърдят,че техния Фил е  оригиналният и най-добият "метеоролог" сред гризачите. Традицията води началото си от германските имигранти, заселили се в Пенсилвания през 19 век. В родните им земи "предсказателят" бил язовец, но тъй като това животно не се  среща в Пенсилвания, ролята била поета от мармот.

Денят на мармота в Пънксътоуни е отбелязан за първи път през 1887 година. Оттогава мармотът Фил прави предсказанията си в  тържествена обстановка пред хиляди зрители. Миналата година, например, за церемонията в градчето са пристигнали близо 50 000  души. Според изчисления на американски метеоролози предсказанията на мармота се сбъдват в 39 процента от случаите,  но поклонници на косматия гадател твърдят, че сбъдналите се  прогнози са между 75 и 90 процента.

Празникът е увековечен във филма "Омагьосан ден" (Groundhog Day), в който участва холивудската звезда Бил Мъри.

БТА
2322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини