Дом в клоните на дърветата (снимки)

  • 22 януари 2013 18:20

  • 2151
  • 0
Дом в клоните на дърветата (снимки)
©

„Вечерята ще бъде сервирана на съседното дърво". Звучи странно - навсякъде, но не и във Финка Белависта. Малко селище в дъждовните гори на Коста Рика. Тук къщите буквално са пораснали в короните на дърветата. Вплетени са в стъблата и клоните и са свързани по между си с въжени линии, мостове и стълби, разказва БНТ.

Създател на селището, увиснало между небето и земята, е американецът Мат Хоугън, заклет почитател на „Междузвездни войни". Дотолкова запален, че решил да построи наистина горското селище от последния епизод на първородната трилогия - „Завръщането на джедаите".

Всички хора имат мечти. И обикновено казват „как искам да направя нещо..." Но никога не го правят. Е, аз си казах "защо пък да не го направя, защо да не сбъдна мечтата си". Никога не знаеш какви са ти възможностите, докато не опиташ, каза Хоугън.

Възможностите на Мат Хоугън се оказали доста големи. В дъждовната гора на Коста Рика той успява да създаде общност, която живее според ритъма на природата, но в същото време не се откъсва от света. Тук, сред дърветата, има възможност за доставки на колети и писма, телефонна връзка, достъп до интернет. Животът във Финка Белависта не значи отшелничество.

Селището е създадено, за да се вписва в пейзажа, без да пречи или замърсява. Електричеството се произвежда от соларни панели и водна турбина. Подземно разположени кабели отвеждат генерираната енергия до всяка вила. Дъждовната вода се събира в колектори, филтрира се и достига до домовете по специално изградени канали. Финка Белависта вече заема площ от 300 акра, разполага със собствена зеленчукова градина и със собствен транспорт без нито грам вредни емисии.

Подобно придвижване излъчва единствено радостни емоции. Горските обитатели са свикнали с веселите подвиквания. И не се крият. "Чувстваш се жив. Наблюдават те. Взират се в теб", разказват жителите.

Последвайте канала на

2151 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини