"Биреният корем" по-опасен от "бричовете"

  • 21 януари 2013 07:38

  • 2564
  • 0
"Биреният корем" по-опасен от "бричовете"
©

Изследователи са установили, че гените, виновни за натрупването на коремни тлъстини, са много различни от тези, заради които напълняваме в ханша. Това е важно откритие, което може да помогне в битката с "бирения корем" и "бричовете". Не само като доведе до намаляването на тлъстините, но и като ги „пренасочи", пише "Списание 8".

Мъжете пълнеят като ябълки, а жените - като круши, гласи тъжно-шеговита констатация. Но защо представителите на силния пол са склонни да трупат тлъстини по корема, а жените - около ханша? Отговорът не е ясен, но си струва да бъде търсен, смятат изследователите от Института за изследване на метаболизма и диабета към Florida Hospital. Те са установили, че първата стъпка в битката срещу тлъстините не трябва да е за премахването, а за преместването им. Причината е, че с тлъстините около корема се свързва заплахата от сърдечносъдови заболявания и диабет, докато за дебелината около ханша такава зависимост не е установена.

При мъжете 125 гена са експресирани по различен начин при напълняването на корема и на бедрата. При жените тези гени са 218, като повечето са уникални за жените, но 59 са същите като при мъжете. Най-важните сред тях имат отношение и към формирането на ембриона - те отговарят за това клетките и органите да се развиват на правилните места. 

Според учените, те определят и реакциите на клетките към различни хормони и други сигнали. Затова, като се познават гените, чрез тях може мазнините да се насочват към по-безопасно място в тялото или да се ограничи производството им.

Макар че жените мразят да имат "бричове", крушовидната им форма всъщност ги прави по-малко уязвими на диабет и сърдечни заболявания. Статистиката показва, че жените, преживели инфаркт, са дебели около корема, а не около ханша.

Изследователите продължават работа, за да открият фундаменталните разлики между двата вида мастни депа, за да мислят за ефективно лечение, насочено към намаляване на здравния риск, свързан с трупането на мазнини.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2564 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини