Заснеха гигантска сепия в океанските дълбини

  • 08 януари 2013 21:43

  • 4723
  • 0
Заснеха гигантска сепия в океанските дълбини
©

Гигантска сепия за пръв път бе заснета на видео запис в естествената си среда в района на островите Огасазава. Снимките са направени от зоолози по време на експедиция до остров Чичиджима на около 1000 километра южно от Токио, пише "Дневник".

Кадри от тях бяха разпространени от Reuters, а видео записът ще бъде показан от японската телевизионна мрежа NHK на 13 януари и от Discovery Channel на 27 януари.

Загадъчното животно е източник на многобройни моряшки легенди за изскачащо от дълбините морско чудовище, наричано в скандинавските страни кракен.

Видеото е заснето през юли и показва триметрово главоного, което експедицията е проследила с подводен апарат до дълбочина от 3000 стъпки (почти 1 километър).

Цунеми Кубодера, ръководител на 40-дневната експедиция на японския Национален природонаучен музей, обясни, че заснемането на съществото не е малко постижение. "Мнозина са опитвали да уловят жива гигантска сепия в естествената й среда - било изследователи, било кино екипи. Но всички са се проваляли. Това са първите кадри на жива гигантска сепия", заяви той за Reuters.

На Кубодера е заслугата за първите фотографски снимки на това животно през 2005 г., а през 2006 г. попадна на такова, но уловено от рибари. Сега екипът му прави крачка напред в разгадаване тайните на този вид сепия.

"През годините съм виждал много такива екземпляри, но предимно уловени в океана. Сега за пръв път видях със собствените си очи как гигантска сепия плува в дълбоководната си среда. Беше стъписващо, не съм си и мислил, че ще е толкова красиво. Беше такова прекрасно създание", допълва Кубодера.

По думите му, успехът се дължи на малка подводница с прожектори, излъчващи светлина в невидимата за човека и главоногите част от спектъра близо до инфрачервената светлина. Пилотът на подводницата, оператор и Кубодера се спуснали тихо до около 600 метра и пуснали като примамка еднометрова сепия. След това включили камерата и започнали да снимат, докато се спускат до около 900 метра.

"Смятахме, че ако опиташ да се приближиш шумно и с ярка бяла светлина, сепиите изобщо не доближават. Затова се спуснахме в пълен мрак и чакахме гигантската сепия да се приближи."

Кубодера допълва, че това най-голямо безгръбначно на планетата живее самотно в океанските дълбини и не се движи на групи. Подобни същества достигат до 18 метра, а заснетото е било без две от най-дългите си пипала, с които сигурно би било дълго седем - осем метра.


Последвайте канала на

4723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини