Необикновени туристи във Франция

  • 08 юли 2011 10:13

  • 2227
  • 0
Необикновени туристи във Франция
© Интернет

"Това не са нашествия, а локални струпвания на калинки по бреговете", обяснява пред агенцията Оливие Дюран, изследовател на природата към център за опазване на околната среда в страната.

"Миналата година станахме свидетели на почти същия феномен в Бретан (западен регион на Франция, граничещ с Атлантическия океан, бел. ред.), сега това се случва малко по на юг", допълва той. По думите му този "не твърде обичаен" феномен все пак се случва от време на време.

Калинките, които тази година са завладели плажовете край океана, по-скоро очароват туристите, отколкото да ги притесняват.

Насекомите са от характерен за тази местност вид – със седем точки. Всъщност седемточковите калинки съвсем не са рядкост, но очевидно французите се опитват максимално да се възползват от феномена, за да впечатлят допълнително летуващите.

Обяснението на учените за голямото струпване на калинки е свързано с двете последователни години на добри климатични условия в региона. Меката зима е ограничила изчезването им през по-студения сезон, а топлата пролет се е оказала особено благоприятна за развитието им.

Така, заради получилата се свръхпопулация, множество калинки, обединени в групи, "са решили" да търсят прехраната си на нови и нови места, оставяйки съдбата си и бъдещото си местоположение на волята на вятъра.

Плажовете, на които са се озовали, обаче не са много обещаващи за тяхното изхранване. Растителността там е малко и някои от по-лакомите насекоми не се свенят да хапят туристите. Засега последните изглежда не се оплакват от създалата се ситуация.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини