Откриха заместител на петрола

  • 07 декември 2012 18:15

  • 3559
  • 1
Откриха заместител на петрола
©

Отхвърлянето на петрола като източник на гориво и намаляване на вредните емисии с 50 на сто, не звучи като откриването на Америка, но изглежда, че бъдещето на тази страна, а вероятно и на останалата част от света, ще бъде белязано от синтетичното гориво.

Учени от Принстънския университет съобщиха, че петролът може да се замести със синтетично гориво, което е комбинация от въглерод, природен газ и биогориво.

С неговото въвеждане вредните емисии на газове ще намалеят с 50 на сто, а учените вече проучват възможността това да се използва в класическите автомобили без специална настройка.

Професор Кристодулос Флудас и неговият екип вече заявиха, че въпреки многобройните удобства смяната на масло със синтетично гориво няма да бъде лесно и бързо, но подчертават, че става дума за икономически изгоден начин за смяна на горивото. 

Според неговите оценки, САЩ би трябвало за 30 до 40 години изцяло да се прехвърлят на синтетична гориво, а общите разходи по този проект биха надхвърлили 1100 милиарда долара.

Същевременно се подчертава, че техниката на производство на синтетично гориво е създадена в Германия през 20-те години на миналия век и е известна с името "Фишер-тропически процес".

"Фишер-тропически процес" е промишлен метод за получаване на въглеводороди от въглероден окис и водород. Процедурата е разработена през 1933 г. в Германия, а германците са я прилагали за получаване моторно гориво през Втората световна война.

От тогава до днес инженерите и учените са усъвършенствали непрестанно този процес.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3559 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
професор Тодор пеев

2012.12.10 | 16:36

1
За сведение на авторката! "Фишер-тропически" процес в химията НЕ СЪЩЕСТВУВА. Има "синтеза на Фишер-Тропш". Останалото е незнание и звучи комично. Когато става въпрос за сложни неща, които ви са чужди, питайте. Няма нищо неудобно.

Добави коментар

Водещи новини