Градските птици използват фасове за да отблъскват паразити

  • 05 декември 2012 15:32

  • 2674
  • 1
Градските птици използват фасове за да отблъскват паразити
©

Екип  еколозите твърди, че използването на фасове от градските птици може да бъде вариант на стар навик, пише изданието Nature.

Добре известно е, че птиците поставят в гнездата си  растения, които отблъскват паразити, посочва авторът Мат Каплан. Химикалите в тютюна отблъскват членестоногите, се казва в статията, пише сп. "30 думи".

Учените изследвали гнездата на два вида, специфични за Северна Америка. Екипът поставил капани, за да установи дали защитния ефект е свързан със съдържанието на никотин  в тях, а не с тяхната структура, или други качества.  Било установено, че в устройствата с неизпушени цигари паразитите били два пъти повече, отколкото в устройствата с фасове, се казва в публикацията.

“Може би тези птици предпочитат марки цигари, в които има повече никотин.  Ако така постъпват, тогава може да се предположи, че това поведение  наистина се е развило като адаптивен отговор на заплахата от паразити,” – казва екологът Тимъти Mусо.

В същото време, много от веществата в фасовете може да бъдат вредни за птиците, защото те съдържат канцерогени и пестициди, подчертава един от изследователите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2674 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.18 | 22:58

1
и таралежите си набождат фасове по бодлите срещу паразити, това много отдавна го пишеше у веснико

Добави коментар

Водещи новини