Откриха "ген на пиянството"

  • 04 декември 2012 19:54

  • 1557
  • 0
Откриха "ген на пиянството"
©

Притежателите на този ген са по-склонни да препиват, защото в мозъка им под действието на алкохола се отделя повече допамин – едно от химичните вещества, които ни карат да се чувстваме добре, пише Би Би Си.

Генът RASGRF-2 е един от многото, за които учените и по-рано са предполагали, че има връзка със склонността към прекаляване с алкохола. Тестове, проведени с 663-ма подрастващи, потвърждават предположението, пише сп. "Обекти".

При изпълнението на задача, свързана с очаквана награда, в мозъка на 14-годишните момчета, които имат този ген, се отделя повече допамин. На 16-годишна възраст същите младежи пият по-често от останалите, показват проведените анкети.

Това не означава, че генът е отговорен за препиването, обяснява проф. Гюнтер Шуман от лондонския Кингс Колидж. Вероятно то се дължи на комбинации от различни фактори на средата, наред с други гени, но откритието помага да се разбере защо някои хора са по-чувствителни към обаянието на алкохола.

"Ако хората имат определена вариация на гена RASGRF-2, алкохолът им дава по-силно чувство за възнаграждение, което ги кара да пият повече," казва Шуман.

Според него, за да бъде потвърдена теорията, има нужда от още работа: изследването е било концентрирано върху юноши, а трябва да се изследват и дългосрочните модели на пиене.

Откритието може да доведе и до производството на медикаменти, които да помогнат в борбата с алкохолната зависимост.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини