Синята светлина държи шофьорите будни

  • 28 ноември 2012 21:47

  • 4290
  • 0
Синята светлина държи шофьорите будни
©

Френски учени доказаха, че синята светлина е не по-малко ефективна от кафето за подобряване на бдителността при нощно каране, пише "Обекти", позовайки се на "Daily Mail".

Откритието може да доведе до разработването на система против заспиване, която да бъде вградена в колите. Такава иновация би играла важна роля за предотвратяването на катастрофи.

Една трета от злополуките по пътищата са причинени от умора и сънливост. Това означава намалена бдителност, забавени рефлекси и отслабено зрение.

От 2005 година насам различни изследвания доказват, че синята светлина стимулира бдителността, но този ефект е демонстриран само при прости когнитивни задачи, например натискане на бутон в отговор на светлинен сигнал.

В новото изследване 48-ма доброволци, мъже, на средна възраст 33 години карат 400 км по междуградски път. Всеки участник прави три такива нощни карания, разделени от около седмица, с 15-минутна почивка по средата. За всяко каране доброволците правят по едно от следните неща:

- пият две чаши кафе – едно преди да седнат зад волана и едно през почивката;

- пият два чаши безкофеиново кафе;

- карат автомобил с инсталирана на таблото LED лампа, излъчваща непрекъснато синя светлина.

Учените следили броя пъти, в които участниците за кратко пресичат пътната маркировка на своята лента. Със синя светлина линията била пресечена средно 15 пъти, с кафе - 13, а с безкофеиново - 26.

Синята светлина обаче накарала осем от участниците да се откажат от теста, защото ги заслепявала. Изследователите се надяват да потвърдят резултатите, като включат повече доброволци, включително жени и възрастни хора.

Последвайте канала на

4290 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини