Непалски художници превръщат боклуците от Еверест в изкуство (снимки)

  • 26 ноември 2012 14:34

  • 2384
  • 0
Непалски художници превръщат боклуците от Еверест в изкуство (снимки)
©

Какъв е резултатът, когато оставите 15 непалски художници за един месец с 1,5 тона боклуци от Еверест? Отговорът е – изкуство.

Творците от Непал са създали общо 75 скулптури, сред които на тибетски як, от празни кислородни бутилки и консервни кутии, разкъсани палатки, въжета и пластмасови торбички, повредена екипировка, огънати алуминиеви стълби – отпадъци, изхвърляни десетилетия наред от катерачите по склоновете на най-високата планина в света.

Крипа Рана Шахи, директор на арт групата "Da Mind Tree", която стои зад проекта, казва, че целта на претворяването на отпадъците в произведения на изкуството е да се насочи общественото внимание към опазването на връх Еверест чист, съобщава БТВ.

"Еверест е перлата в короната на света. Не трябва да го приемаме за даденост. Количеството боклук, което се изхвърля по склоновете на планината, е удар по нашата гордост", казва Шахи.

Отпадъците, използвани за направата на скулптурите, са събрани от шерпи през 2011 г. и в началото на 2012 г., и са свалени в Катманду от носачи и дългокосмести тибетски якове.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини