Преподаватели от НАТФИЗ за партньорството с #ПромениКартинката: Успехът на проекта е в това, че студентите ни получават възможност да работят върху теми, които са важни за тях

  • 21 август 2024 09:50

  • 227
  • 0
©

За трета поредна година информационната кампания на Филип Морис България #ПромениКартинката си партнира с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ за създаването на поредица от видеа, посветени на проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени фасове.

Вдъхновени от посланията на кампанията студенти-второкурсници по режисура, операторско майсторство, драматургия, монтаж, дизайн, звук и продуцентство създадоха нова поредица от въздействащи видеа, с които представят своя артистичен поглед върху екологичния проблем и отправят апел за социално отговорно поведение и опазване на природата и градската среда от замърсяване.

Видео творбите на студентите от факултет „Екранни изкуства“, създадени в задание по „Социална реклама“, са част от колаборацията между НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и кампанията на Филип Морис България #ПромениКартинката. Най-новата поредица от креативни 30-секундни видеа вече са достъпни на страницата на кампанията.

Проектът в колаборация между НАТФИЗ и #ПромениКартинката е сред активностите на информационната кампания с най-широк отзвук. В поредния епизод на ChangeCast гостуват преподавателите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ доц. Росица Илиева и гл. ас. Христо Бонев, които споделят за креативния процес и работата в екип по вдъхновяващия за студентите проект, както и за начина на преподаване във факултет „Екранни изкуства“ НАТФИЗ. 

Гл. Ас. Христо Бонев:Успехът се корени в това, че студентите получават възможност да работят върху социални теми които са важни за тях. Първо, те работят по задание на партньори от практиката и второ, по социални и екологични теми, които припознават като важни за тях и така дават най-доброто от себе си.“

Доц. Росица Илиева: „Успехът е в думата „партньорство“. Трябва да си партнираме, да се уважаваме взаимно. Да разглеждаме взаимно идеите си, да бъдем толерантни един към друг. Това е най-добрият модел за екипна работа. По този проект студентите получават шанс да работят с реални партньори в професионална среда. За тях важното е, че външни хора оценяват, уважават и споделят тяхната креативност. Това ги мотивира да работят сериозно, дори извънредно. И когато видят доволните партньори, те са удовлетворени.“

Преподавателите са единодушни, че студентите постоянно се сблъскват с препятствия, каквито има и в реалния бизнес. Самостоятелното решаване на проблеми, обаче, им дава възможност да усъвършенстват таланта си много по-бързо. „Проблемите, за които няма как да се сетят без да имат нашия опит и практика и когато ги предупредим – те успяват“. Според Доц. Илиева дистанцията преподавател-студент е много скъсена и тя трябва да бъде такава, защото преподаватели и студенти са партньори в една обща задача. Този подход вече се е наложил като част от процеса и като тенденция на преподаването в Академията. „Всяко начало е малко или много трудно, защото партньорите първо трябва да се опознаят и след това да си спечелят доверието един друг в самия процес.“ – допълва Доц. Илиева. В лицето на Филип Морис България и тяхната кампания #ПромениКартинката те откриват сериозен партньор, с който си сътрудничат по видео проекта вече трета поредна година. 

Доц. Росица Илиева споделя, че приветства информационната кампания #ПромениКартинката, защото в обществото има голям проблем по отношение на осъзнаването за необходимостта от опазването на околната среда от замърсяване, както и по отношение на чистотата в градската среда. „Това са неща, които се възпитават в семейството и естествено след това би трябвало за продължат като тенденция във всички останали социални структури. Това е важен апел към обществото като цяло и към всички да се съобразяват с това, което се случва в нашата природа. Така както тя е щедра към нас, така и ние да бъдем чисти и щедри към нея също, допълва доц. Илиева. 

Пред водещата на #ChangeCast Ива Екимова двамата преподаватели споделиха, че за да се адаптира НАТФИЗ и начина на преподаване към интересите на променящите се поколения, са се променили учебните планове и подхода на преподаване. Вече се набляга повече на работата в екип и по реални задания като това за информационната кампания на Филип Морис България.

Повече за ролята на изкуството да „променя картинката“ към по-добро, за добрите колаборации и за творческия процес в НАТФИЗ, ще научите от поредния епизод на #ChangeCast в платформите novini.bg и woman.bg.

#ПромениКартинката е информационна кампания на Филип Морис България, която за 4-та поредна година алармира за проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и провокира към отговорно потребителско поведение.

#ChangeCast е естественото продължение на информационната кампанията #ПромениКартинката, която обединява изкуството и културата за устойчива промяна към по-добро бъдеще. 

Материалът е част от проект, посветен на информационната кампания #ПромениКартинката, с подкрепата на Филип Морис България.

Последвайте канала на

Novini.bg
227 0

Водещи новини