Арх. Дора Иванова, Open Buzludzha Festival: Изненади, създадени специално за фестивала в партньорство с #ПромениКартинката, 3D мапинг и послания в бутилка ще очакват посетителите на фестивала от 8-и до 11-и август

  • 02 август 2024 11:10

  • 1054
  • 0
©

„Нашите решения на ежедневна база определят картинката, която ще виждаме в бъдеще. В рамките на фестивала за нас голяма тема е средата. Замърсяването с цигарени фасове е един от директните и на-чести замърсители. За това развиваме партньорството си с информационната кампания #ПромениКратниката и имаме много инициативи, с които провокираме хората да помислят, именно, за замърсяването на околната среда с цигарени фасове. Всички пълнолетни пушачи, посетители на фестивала, които всъщност са и участници, получават един портативен пепелник на входа в началото на фестивала. Има голям ефект и публиката разбира много добре, че се намира сред природата и, че сме там да опазваме това място, а не да го замърсяваме,“ – разкрива арх. Дора Иванова - двигателят, визионерът и основател на Open Buzludzha Festival, дни преди неговото начало.

Арх. Дора Иванова гостува в новия епизод на #ChangeCast – специален видео проект на novini.bg и woman.bg, посветен на информационната кампания #ПромениКартинката, която алармира за проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и призовава към отговорно потребителско поведение. Пред водещата Ива Екимова тя ще разкаже повече за предстоящото издание на Open Buzludzha Festival. Фестивалът тази година ще се проведе от 8 до 11 август, събирайки обществена подкрепа за опазването и отварянето на монумент Бузлуджа като място за изкуство, култура и история.

Родена в Монтана през 1990 година, арх. Дора Иванова напуска престижната си работа в берлинско архитектурно бюро, за да преследва мечтата си за опазване на Бузлуджа, преустройството и превръщането му във функциониращ паметник на културата. Самата тя завършва техническия университет в Берлин, специалност „Архитектура“ и защитава дипломната си работа на тема: „Бузлуджа – паметта на времето“, а работата й е толкова впечатляваща, че професионалисти, професори, архитекти, инженери, творци, фотографи и ентусиасти от цял свят безкористно й подават ръка в нейната мисия. През 2015-а година основава Фондация „Проект Бузлуджа“, за да получи шанса за набиране на средства за осъществяването на целта й. „Четири години работа за каузата за консервация и ремонт на паметника на Бузлуджа не са малко време, но всяка мечта си струва усилията!“- категорична е тя.

„Бузлуджа представлява една изключителна архитектура и произведение на изкуството. Такава, каквато няма никъде по света. Тя е единичен уникален образец на сграда, което е доста рядко срещано явление в архитектурата.“, споделя Дора Иванова и допълва: „Нашата цел е да запазим сградата и да дадем нова функционалност, като платформа за история и изкуство. Вече идват много туристи от цял свят и след като вече са тук нашата задача е как влияе това на региона и какво послание ще излъчим.“

За арх. Дора Иванова Бузлуджа е кауза, която я вълнува още от дипломирането й, а дейността й привлича експерти от цял свят. Благодарение на усилията и работата й е поканена в Берлин, за да представи фестивала и да покаже, как влиянието на инициативите й може да бъде интегрирано по цял свят.

Каква история ще разказва Бузлуджа и какво искаме да символизира това място? Как се сформира група за противоречиво културно-историческо наследство в световен мащаб, благодарение на Open Buzludzha Festival и как историческото ни съзнание за близкото минало влияе върху настоящето и взимането на по-добри решения за бъдещето? Кое, как и кога променя картинката, ще разберем от възпитаничката на берлинската архитектурна школа, Дора Иванова, чийто опит търсят в цял свят, в поредния епизод на специалния видео проект #ChangeCast с водещ Ива Екимова.

Всички епизоди може да гледате на novini.bg и woman.bg, част от Sportal Media Group.

#ПромениКартинката е информационна кампания на Филип Морис България, която от 2021 г. насам споделя факти за мащаба на проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и провокира към отговорно потребителско поведение.

Материалът е част от проект, посветен на информационната кампания #ПромениКартинката, с подкрепата на Филип Морис България.

Последвайте канала на

Novini.bg
1054 0

Водещи новини