Обезобразиха с бяла боя стенописа с дърво на Банкси в Лондон

  • 20 март 2024 17:26

  • 1037
  • 5
Обезобразиха с бяла боя стенописа с дърво на Банкси в Лондон
© Инстаграм

Стенописът с дърво, както беше наречено последното произведение на уличния творец Банкси, е обезобразено с бяла боя. За това съобщава Би Би Си, цитирани от БТВ. 

Творбата, която се появи в неделя, включва зелена боя върху стената на сграда зад мъртво дърво. Погледната от определен ъгъл рисунката създава впечатление, че дървото се е раззеленило. А в единия ъгъл на творбата има нарисуван със шаблон човек.

В понеделник Банкси заяви, че стенописът е негов след редица спекулации за авторството. Много хора от цял Лондон се стекоха да видят творбата.

Два дни по-късно – в сряда сутринта, произведението на изкуството осъмна с пръски бяла боя. За вандалската проява сигнализирал 35-годишният Мат Маккена, който разхождал кучето си в близкия парк.  

"Това е истински срам. Това се случи за една нощ. Моята приятелка първа видя творбата в неделя и ми каза, че много ѝ харесва. Тя накара хора да дойдат в нашия квартал, за да я видят", каза той.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Общинският съвет на Ислингтън е бил потърсен за коментар от Би Би Си, но от там са казали, че все още не е установен извършителят на деянието.

Художникът на графити Джо Епщайн обаче коментира, че много често уличните артисти водят „война за територия“, която може „да ги доведе до такъв тип вандалски прояви“.

Преди да се появи бялата боя от градския съвет на Ислингтън заявиха, че екипът за премахване на графити е наясно с това, че става дума за произведението на изкуството и няма да го премахне от стената на сградата.

Нова творба на Банкси предизвика фурор в Лондон

Освен това те обясниха, че черешовото дърво, избрано от Банкси, е на възраст 40-50 години и е било с влошено здраве – установено е гниене и увреждане от гъбички. Това е довело до орязването на клоните му.

От общинския съвет заявяват също така, че ще продължат с опитите да запазят дървото живо, както и че то би трябва отново да се разлисти след време.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1037 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.03.20 | 19:48

5
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman
Sarbeca

2024.03.20 | 19:01

3
Къф е тоя мухъл бе
Сърбеца

2024.03.20 | 19:02

4
Сигурно е евреин, ме толкова мн внимание му отдават на него и грозното му модерно “изкуство”
Мая

2024.03.20 | 18:07

1
простотията ходи по хората

2024.03.20 | 18:26

2
Простотията е сянката на простаците. Тя винаги ги следва, дори и мрака.

Добави коментар

Водещи новини