Тръгва първата в страната велобиблиотека

  • 19 март 2024 13:19

  • 618
  • 0
Тръгва първата в страната велобиблиотека
© Булфото

Първата в страната велобиблиотека ще започне да обслужва читателите на Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ от 4 април. Това съобщи директорът на културната институция Радка Калчева.

По думите ѝ това е начин библиотеката да излезе от центъра на Варна и да достигне до читателите в по-крайните квартали.

На първо време проектът "ВелоБиблиотека" ще се реализира в три локации – в кварталите „Младост“ и „Чайка“ и до градинката, известна на варненци като Ботевата. Калчева уточни, че с рикшата, която е хибридна – с педали и с ел.двигател, ще бъдат доставяни книгите, направени по предварителна заявка от читателите.

В началото е предвидено посещенията на ВелоБиблиотеката да се извършват във фиксиран час – от 10.30 до 12.30 ч.  в три библиоточки: Ботева градинка, кв. "Младост" (Ледена пързалка), кв. "Чайка" (детска площадка до бл. 7 Г).

Котаракът Гого увеличи многократно посетителите в пловдивската библиотека

Този тип услуга е много популярна в централноевропейските страни, уточни Калчева, предава БТА. Според нея във Варна тя ще привлече млади майки и възрастни хора, които не могат да стигат лесно до основната сграда на културната институция в центъра на града.

Вероятно услугата ще бъде търсена и от работещите в съответните райони. Калчева подчерта, че за ползването на велобиблиотеката няма да има никакви такси за читателите.

Екипът на „Пенчо Славейков“ днес представи и новата си "Зелена читалня". Тя е продължение на инициативата „Зелена линия“ на библиотеката, която стартира преди няколко години. Целта на новата читалня е да насърчим младите хора да мислят екологично, уточни Калчева. И припомни, че в библиотеката използването на хартия вече е сведено до минимум, а общуването с читателите става предимно по електронен път.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини