Георги Господинов: Най-важно в писането е личното отношение и емпатия

  • 09 октомври 2023 20:47

  • 1118
  • 0
Георги Господинов: Най-важно в писането е личното отношение и емпатия
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Най-важно в писането е личното отношение и емпатия. Прекалено големите думи и абстракции не винаги работят. Това каза писателят Георги Господинов на ученици в родния си град Ямбол. Той бе част от журито и връчи наградите в конкурс за есе, организиран от областната управа. 

Можете да напишете текст за един от кестените на централната улица. И този кестен да има личното ви отношение, да има вашето усещане, когато минавате там. Да има вашето усещане, когато сте тъжни, или сте с приятели, минавайки оттам. Бъдете наблюдателни и чувствителни, забелязвайте детайли и малки неща, посъветва той учениците и добави:  "И да не бъдете безразлични, защото човек, който пише, не може да бъде безразличен. Човек, който пише и се занимава с това да мисли света през думи, вече има една суперсила повече. Това би следвало да му помага да разбира повече себе си и повече света, да се справя с лошите неща и да оценява хубавите."

Георги Господинов с поредна международна литературна награда

"Част от вас ще станат писатели, част – може би ще останат читатели. И двете са еднакво важни. Четящият човек е красив и смислен. Продължавайте да четете", допълни носителят на международната литературна награда "Букър".

Конкурсът се организира по инициатива на областния управител на Ямбол Биляна Кавалджиева-Димитрова. "Този конкурс показва, че образованието е и трябва да бъде за всички нас от първостепенно значение", подчерта областният управител, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини