Националната галерия „Квадрат 500“ получи дарение от Виктор Фрешо

  • 07 юли 2023 16:55

  • 533
  • 0
Националната галерия „Квадрат 500“ получи дарение от Виктор Фрешо
© Национална галерия

Скулптура от серията Niemand на словашкия артист Виктор Фрешо е най-новото попълнение на Националната галерия „Квадрат 500“. Творбата е дарение от автора за Националната галерия. Скулптурата Niemand 2023 вече е част от  постоянната експозиция и може да бъде видяна в „Квадрат 500“, каза пред БТА Яна Братанова, уредник в „Квадрат 500“.

„Скулптурата е с черти на възрастен човек и много преекспонирана, огромна глава, несъразмерна с тялото. Скулптурите от серията Niemand са едни от най-знаковите му. Той участва в световни форуми на съвременното изкуство, биеналета точно с тази серия“, разказва тя.

Скулптурата, която може да бъде видяна в „Квадрат 500“, е с размери 95/35/35 см и е изработена от полиуретан. 

Преди две години Виктор Фрешо представя свои творби в България.

Картини от ХХ век са унищожени при инцидент в "Квадрат 500"

„Виктор Фрешо беше част от една мащабна изложба, която представяше съвременното чешко изкуство в Национална галерия „Квадрат 500“ през 2021 година. Той участва с работа от същата серия – Angry boy (от англ. – „Разгневено момче“), както я нарича той. Но в много голям мащаб – тогава тя заемаше почти цялата зала в „Квадрат 500“ и с още две свои работи – инсталации“, разказва Яна Братанова, която била куратор на експозицията от българска страна заедно с двама свои чешки колеги.

Виктор Фрешо е словак. Роден е през 1974 година в Братислава. Учи в Академията за изящни изкуства и дизайн в Братислава и в Прага - в Академията за изящни изкуства, където се дипломира през 2003 г. Фрешо принадлежи към най-забележителните фигури на съвременното изкуство след 2000 г. за региона на бивша Чехословакия, а и не само. Творчеството и цялостният му подход към изкуството са доста нетипични, но в същото време отразяват ситуацията в обществото и културата.

Последвайте канала на

Novini.bg
533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини