„Прочети София“ организира три нови литературни маршрута през юли

  • 04 юли 2023 13:37

  • 444
  • 0
„Прочети София“ организира три нови литературни маршрута през юли
© Novini.bg/ Canva

Три неочаквани литературни маршрута през юли, посветени на Христо Смирненски, „Градски четения“ и Витоша, се организират от фондация „Прочети София“ в рамките на петия сезон на „Литературни маршрути“, съобщават от фондацията. 

Входът и за трите маршрута е свободен и не е необходимо предварително записване, уточняват организаторите.

Авторката на "Яж, моли се и обичай" реши да не издава новата си книга, чието действие се развива в Русия

„Разместената София на Смирненски. Хумористична картография, етнография и социология на града“ е първото събитие, което ще се проведе на 5 юли с водещ Катя Зографова. Началната точка е градинката пред Регионален исторически музей София, пл. „Бански “ 1. Маршрутът ще завърши в къщата музей на Христо Смирненски, която ще бъде отворена и напълно достъпна за публиката на събитието. Маршрутът е посветен на две годишнини – 125 г. от рождението и 100 г. от смъртта на Христо Смирненски, уточняват от фондация „Прочети София“ .

„С тази разходка ще осъществим предизвикателството на един неочакван, некнижен, социално правдив, underground образ на града, създаден от Слънчевия юноша на българската поезия! Eдно бродене по неговите места (нали Смирненски и приятели са „весели бродяги“) е необикновено преживяване, приносно в жанра на литературните разходки. Защо? Просто защото неговата карта на София е по-различна и по-истинска от обичайната музеефицираща литературна картография на града“, разказва за разходката Катя Зографова. 

Вторият литературен маршрут е на Витоша и е насрочен за 8 юли с начална точка: Хижа „Алеко“. Негов водещ ще бъде Миглена Николчина, професор в Катедра по теория на литературата към СУ „Св. Кл. Охридски“ и авторка на книги с белетристика, поезия, теоретични и литературно-исторически изследвания.

Тя загатва какво да очакваме от „Литературния маршрут на Витоша“ така: „Пеш обходих слънчевата система“ – твърди финландската поетеса Едит Сьодергран. За ходенето пеш със средствата на изкуството и собственокрачно, тази разходка ще ни пренася от Петрарка до английските романтици, от Каспар Давид Фридрих до Николай Рьорих, от детските приказки до „Вълшебната планина“ на Томас Ман, от Иван Вазов до Блага Димитрова… и до собствените ни общения с планината, тази велика лечителка и учителка.“

Третото такова събитие е литературен маршрут за „Градски четения“ (литмоб). То е предвидено за 12 юли с начална точка двора на СУ „Св. Климент Охридски“, пред Университетска библиотека. За значението на тези литературни инициативи ще разкаже Камелия Спасова, която е доцент по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“, както и авторка на две поетични книги. „Литературен маршрут за „Градски четения“ (литмоб)“ ще се проведе на 12 юли от 18:30 ч. с начална точка: двора на Софийския университет, пред Университетска библиотека, разказват организаторите.

Камелия Спасова разказва: „Първият литературен флашмоб е на ВБВ. Това са поредица внезапни, кратки литературни четения, на които всеки чете на глас пред случайни минувачи (по площади, в метрото, из улици, в сгради). Не е нужно да сте автор на това, което четете. Не е нужно въобще да пишете поезия или проза. Трябва просто да прочетете на глас нещо, което ви харесва. Разходката ще премине през серията от десетте флашмоба, като разкрие практиките да бъде мислена най-новата ни литература през местата на нейната публичност, сговореност и практики за общо действие.“ 

През септември „Литературни маршрути“ продължават с поредица от нови разходки. На 16 септември ще бъде и специалното събитие, посветено на поета, литературен критик, журналист и преподавател Марин Бодаков. В негова памет фондация „Прочети София“ ще възстанови унищожената през 2018 г. пейка във формата на буквата „Ш“, която бе част от проекта „Скритите букви“, в който Марин Бодаков участваше. От септември тази година пейката, заедно с поезията на Марин Бодаков, ще бъде разположена и съхранявана в парк Военна академия „Г.С. Раковски“. Поставянето на пейката ще бъде съпроводено от четене и разговор за поезията на Марин Бодаков, както и за неговата журналистическа, редакторска и преподавателска работа, разказват организаторите на събитията. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
444 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини