Артисти в готовност да обявят "Седмица без култура"

  • 06 юни 2023 08:56

  • 648
  • 2
Артисти в готовност да обявят "Седмица без култура"
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Седмица без култура" са готови да обявят работодателски и синдикални организации от сферата на културата, притеснени, че бюджетът им ще бъде орязан с близо 40 млн. лева, предава БНТ.

Причина за опасенията е достигнала до тях информация, че в Закона за бюджета служебният министър на финансите Росица Велкова е отхвърлила постановлението на Министерския съвет, с което се настоява средствата за издръжка на сценичните изкуства да се увеличат.

Министърът на културата: Хората не обичат да свързват бизнес с култура, но те са свързани

Ако това постановление не влезе в сила, то голяма част от театрите ще фалират, заявяват от Съюза на артистите, от Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ, и от различните синдикални и работодателски организации в сферата на сценичните изкуства.

Спирането ще бъде предвидено за една седмица през месец октомври, съобщи председателят на съюза Христо Мутафчиев на пресконференция в БТА.

Блокирани ще бъдат театрални и музикални спектакли и концерти. Освен това ще бъдат затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Спирането на събитията е във връзка с подготвяния национален бюджет, според който се предвижда да бъдат отнети 37 милиона лева от Министерството на културата (МК), посочи Мутафчиев.

Исканията на синдикатите са тези средства да бъдат възстановени в перо „Издръжка“ на ведомството, а в бюджета за 2024 г. за сектор „Култура“ да бъде предвиден един процент от брутния вътрешен продукт (БВП). Мутафчиев допълни, че през 2020 г. приносът на културните индустрии към БВП е бил 5,6 процента, а през 2021 г. – шест процента. „За сметка на това нашият сектор получава от държавата 0,5 процента“, каза още председателят на САБ.

В пресконференцията участваха още представители на КТ „Подкрепа“, КНСБ, Съюза на българските музикални и танцови дейци и др., предава БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
648 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2023.06.08 | 18:10

2
Тия бездарници могат да обявят "седмица без халтура", ама седмица без култура - едва ли. С културата те общо много нямат.

2023.06.06 | 09:22

1
Боли ме дедовия за тия пияници-култури!!! Има работа колкото искаш в реалния сектор който издържа Държавата!

Добави коментар

Водещи новини