Оперен фестивал "Сцена на вековете" ще огласи Царевец

  • 27 юли 2012 17:31

  • 1439
  • 0
Оперен фестивал "Сцена на вековете" ще огласи Царевец
©

Тази вечер на историческия хълм Царевец във Велико Търново тържествено се открива седмото издание на летния оперен фестивал "Сцена на вековете".

Първият спектакъл от програмата на фестивала тази година е операта "Турандот" от Пучини. Любителите на оперното изкуство ще могат да гледат още знаменитата опера на Верди "Риголето", както и балетната постановка "Дон Кихот", съобщи БНТ.

За вечерната премиера на "Турандот" в старата столица пристигна целия състав на софийската опера и балет. Главните роли са поверени на звездите Баясгалан Дашням, Мирослав Андреев и Светозар Рангелов. Всяка година уникалните спектакли привличат все повече хора, много от които никога не са гледали опера на живо.

Отиват хора на открито, които дори и в операта няма да влязат. Те са привлечени от този контакт на природата, сетивата, усещането с голямото изкуство. Ние превръщаме тези места в дворцови зали, в египетски пирамиди, разказва проф. Пламен Карталов, директор на Национална опера и балет.

За първи път тази година на видеостени в няколко парка на старата столица ще се излъчват най-добрите спектакли от миналогодишни издания на фестивала, а в градините на Археологическия музей желаещите ще могат да се срещнат и разговарят със солистите и младите звезди на операта.

Още по-нетрадиционно събитие тази година са бекстейдж туровете, които зрителите могат да направят, тези които желаят, т.е. да се разходят зад кулисите на операта, да видят как се изгражда декора, обясни Снежана Данева, заместник-кмет на община Велико Търново.

Повече от половин година усилен труд коства на организаторите подготовката на грандиозното събитие, изграждането на сцената, декорите и местата за зрителите. Специално внимание се отделя на безопасността и комфорта на публиката. И тази година има голям интерес на зрители от над двайсет страни от цял свят.

Последвайте канала на

1439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини