Започва националната кампания "Зелено четене"

  • 06 май 2023 07:36

  • 643
  • 0
Започва националната кампания "Зелено четене"
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Национална кампания „Зелено четене“ започва днес и ще продължи до 28 май, съобщиха организаторите. Инициативата се провежда за трета поредна година под мотото „Книгите сами ни намират“. 

Кампанията има за цел да популяризира четенето на съвременна българска литература, както и четенето на обществени места и сред природата. Инициативата е дарителска, в нея любими български автори лично даряват свои книги, а с разрастването на кампанията, от миналогодишното издание се включиха и най-големите издателства в страната.

Всяка година градовете, в които се провежда кампанията, се променят, тъй като от цялата страна има запитвания за предстоящи турове.

35% от гърците не четат дори една книга годишно

Творбите в третото издание на „Зелено четене" ще се намират на знакови места в паркове и градини в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново,  Видин, Ловеч, Добрич и Смолян.

Организаторите на кампанията апелират, след като се прочетат, книгите да бъдат подарени, за да може пътят на добротворчеството да продължи. Всяка книга се отличава със специален книгоразделител и стикер, а новите им притежатели публикуват в социалните мрежи снимка на книгата, като отбелязват #книгодар.

Ученици от местни гимназии ще се включат в кампанията като доброволци тази година. Общини, образователни институции, културни институти и книжни клубове подкрепят инициативата. 

Само след няколко дни – на 23 април, се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. От 2001 г. по инициатива на ЮНЕСКО всяка година се определя един град, който е Световна столица на книгата в продължение на една година. Световна столица на книгата за 2023 г. е Акра, Гана, а мотото на деня е: „Местните езици!“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини