Мартин Макдона твърди, че негови пиеси са отхвърляни заради груб език

  • 09 април 2023 16:56

  • 1399
  • 1
Мартин Макдона твърди, че негови пиеси са отхвърляни заради груб език
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Британско-ирландският драматург Мартин Макдона казва, че театрите са отказвали да поставят негови пиеси в миналото, защото не би позволил да се редактира използвания груб език, предаде Пи Ей мидия/ДПА.

Макдона, който е на 53 години, е сценарист и режисьор на филма "Баншите от Инишерин", номиниран за награди "Оскар", както и автор на пиеси, сред които и "Пухеният". Планирано е тя отново да бъде поставена на лондонския Уест енд по-късно тази година. 

"Само в последните няколко години получих откази от театрални компании да поставят пиесите ми, защото не харесват някои от използваните думи в тях", казва той в предаването "Тудей" на Рейдио фор. 

Авторът добавя, че театри искат да променят някои от словата, за да ги направят "по-приемливи за тях или за ... публиката им".

Мартин Макдона определя това като "голям проблем" и смята, че е "опасно" за творци като него, въпреки че е "утвърден писател, който продава билети".

Преди представянето на лондонска сцена на пиесата "Пухеният" през месец юни, беше обявено, че Световната ПЕН организация, която защитава свободата на словото в литературата, ще си партнира с продукцията, припомня Пи Ей мидия/ДПА.

Ето кои филми са с най-големи шансове за Оскар

Черната комедия разказва за Катурян - писател в полицейска държава, разпитван за съдържанието на разказите си и сходствата с няколко убийства, извършени в тоталитарната страна.

В новата продукция в образа на Катурян е Лили Алън, като за първи път ролята е поверена на жена. Участва и британският актьор Стив Пембъртън, отбелязва БТА.

"Тази завладяваща пиеса разглежда ролята на писателя в обществото и разсъждава върху цената, която се плаща за упражняването на правото на свобода на изразяване, което всички имаме", казва писателят и председател Световната ПЕН организация Бурхан Сьонмез.

"Ние, в ПЕН, сме горди да работим с пиесата "Пухеният" и да участваме в този амбициозен проект, подкрепящ много от ценности, които насърчаваме - необходимост от толерантност, критично мислене и информиран дебат", добавя той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хуакин

2023.04.10 | 08:11

1
Това е волен сидеров бе

Добави коментар

Водещи новини