Икони върху сандъци от боеприпаси показват украински артисти в София

  • 04 април 2023 15:29

  • 659
  • 3
Икони върху сандъци от боеприпаси показват украински артисти в София
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изложба „Икони върху сандъци от боеприпаси“ на украинските артисти Олександър Клименко и Соня Атлантова ще бъде представена в Полския институт в София. Откриването ще се състои на 7 април, съобщават домакините, които са съорганизатори на събитието заедно с посолствата на Украйна и Полша у нас.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13314

Авторите започват да рисуват икони върху сандъци от боеприпаси през 2014 г. Творците забелязват, че капаците и дъната им много приличат на дъските, върху които някога са рисувани иконите и тази прилика ги вдъхновява.

В сряда Зеленски ще направи официално посещение в Полша

„Проектът „Икони върху сандъци за боеприпаси“, който започнахме през есента на 2014 г., беше нашата обща мечта за мир в Украйна. Една икона може много добре да разкаже не само за събитията отпреди две хиляди години, но и за трагичните превратности на съвременната война - войната, която се разиграва пред очите ни, войната, в която стотици хиляди души са пряко замесени и милиони са разселени“, коментират творците Клименко и Атлантова, цитирани от БТА.

В рамките на откриването на експозицията ще се състои и прожекция на „Да заличиш един народ“ на режисьора Томаш Гживачевски. Документалният филм проследява разрушенията на културно наследство на Украйна, причинени от руските войски. Продукцията е заснета по поръчка на Националния институт за културно наследство и е финансирана със средства на Министерството на културата и националното наследство на Полша. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
659 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ууу

2023.04.04 | 16:12

3
Стига вече с тия украинци .Няма такъв народ .уКРАЙНА няма такава държава измислена е.Има малоруси.белоруси и руси -това е истината. А това е РУСИЯ.Тази спец операция е братоубийствена -даже може да се нарече гражданска .Това се искаше от краварите и фашистите от ес и нато.Това е истината.
ууу

2023.04.04 | 16:12

2
Стига вече с тия украинци .Няма такъв народ .уКРАЙНА няма такава държава измислена е.Има малоруси.белоруси и руси -това е истината. А това е РУСЯ.Тази спец операция е братоубийствена -даже може да се нарече гражданска .Това се искаше от краварите и фашистите от ес и нато.Това е истината.
вашето

2023.04.04 | 15:48

1
ТАЗИ ВОЙНА НЕ Е НАША И НЯМАМЕ ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЕЯ! НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ И НЕ НИ НАМЕСВАЙТЕ!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини