НИМ открива изложбата "Първите владетели на Европа" в Чикаго

  • 27 март 2023 17:33

  • 1181
  • 0
НИМ открива изложбата "Първите владетели на Европа" в Чикаго
© Национален исторически музей
Слушай новината Слушай новината

На 31 март 2023 г. в музея „Фийлд“ в Чикаго, САЩ ще бъде открита първата по рода си международна изложба, проследяваща развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни кралства и монархии, съобщават от Националния исторически музей.

Изложбата „Първите владетели на Европа“ представя културни ценности от 11 държави от Стария континент, съхранявани в 26 музея и е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, а в него централно място заемат три български музея: Национален исторически музей, Регионален исторически музей – Русе и Регионален исторически музей – Варна.

Българското участие се реализира с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България” и включва 32 експоната, запазили духа на народите, населяващи земите ни в ранните епохи на развитие на цивилизациите.

Японска телевизия засне предаване, посветено на траките

„Едно от най-забележителните и специални неща, които се случиха докато подготвяхме изложбата „Първите владетели на Европа“ е международното сътрудничество, което осъществихме“, споделя Бил Паркинсън, куратор на изложбата в музея „Фийлд“.

Изложбата включва повече от 700 предмета на културата, които датират от неолита до желязната епоха. Основен акцент в изложбата в Чикаго са уникалните български съкровища: Боровското съкровище от първата половина на IV в. пр.н.е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV в. пр.н.е., включващи: уникален златен венец с апликации, пръстен – печат, наколенник и два ритона от сребро; златен наушник от първата половина на III в. пр. н.е., открит край Синеморец, с изображението на древногръцката богиня на победата Нике. Част от находките от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г. пр.н.е. се включват във втората част от проекта – пътуваща изложба „Първите владетели на Европа“, която се реализира в музея „Фийлд“ в Чикаго.

Изложбата има за цел да разкрие пред американската публика историята за това как хората са придобили власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговията, технологиите, ритуалите и войната. Държавите, сред които и България, които представят своето културно наследство са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения. Американската и световната публика ще имат уникалната възможност да види артефакти, които за първи път застават едни до други, никога не са напускали пределите на териториите на своя произход, а други никога не са били излагани в музейна среда.

„Този проект е уникална възможност за България да популяризира културното си наследство сред широката общественост в Северна Америка. Надяваме се тази изложба да привлече повече американски туристи да посетят България и да се запознаят с богатата ѝ култура, красота и възможностите, които предлага туризмът в България“, споделя Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, с чиято подкрепа се реализира българското участие. Началото на мащабния международен проект – пътуваща изложба „Първите владетели на Европа“ към Фийлд музея бе поставено през месец септември миналата година, когато в Института за изследване на древния свят в Ню Йорк, САЩ се откри изложба под надслов: „Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“, в която участие взеха артефакти на Националния исторически музей и Регионален исторически музей – Русе.

Мащабният проект се реализира в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за изучаване на Античният свят в Ню Йорк, Музеят Фийлд в Чикаго и Канадският музей за история в Гатино, Квебек. Сред инициаторите на уникалния по рода си проект е д-р Петранка Неделчева, ръководител „Експозиционна и международна дейност“ в НИМ, която прекарва две години в Чикаго по време на своята постдокторска специализация в музея „Фийлд“, реализирана със стипендия на Фондация “Америка за България”.

В този период се заражда и идеята за представянето на богатото ни културно наследство в Чикаго, където е и най-голямата българска общност. Интересно съвпадение е, че с тази изложба България отново впечатлява американската публика в Чикаго точно 130 години след първото участие на вече свободната ни държава в международно събитие. През 1893 г. България е поканена да участва със свой щанд на Световното изложение в Чикаго, описано и в емблематичната творба на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини