Близо 100 ученици посетиха испанската изложба за Магелан в Ловеч

  • 17 март 2023 10:46

  • 280
  • 0
Близо 100 ученици посетиха испанската изложба за Магелан в Ловеч
© Община Ловеч

Близо 100 ученици от Езиковата гимназия в Ловеч, заедно със своя директор Радослав Хитов, посетиха откриването на испанската изложба "Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята" посветена на мореплавателя Магелан и неговите спътници.

Това стана на 16 март 2023 г. вечерта в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Специално за откриването в града пристигна Мигел Ейне, първи секретар на посолството на Испания и завеждащ консулския отдел.

Той приветства факта, че толкова много млади хора са проявили интерес към изложбата, която разказва за едно от най-важните пътешествия в световната история. Той покани учениците да гостуват в Испания, но после да се върнат в родината.

Вдъхновено слово за пътешественика Магелан произнесе председателят на Общинския съвет Петър Цолов. Той посочи, че „Магелан е бил воден от една жажда, от едно любопитство, от една амбиция. Това трябва да ви води и вас като европейци. Нека Европа бъде Европа на откривателите. Нека пазим духът на откривателите, това е смисълът на тази изложба“.

Испанска изложба за Магелан ще бъде открита в Ловеч

Експозицията се състои от 15 пана, които разказват за първата морска обиколка на Земята. Основният текст е на испански език, но има превод на български. Хронологично се разказва за най-важните събития от пътуването. Изложбата може да се види в Ловеч до края на месеца.

Владимир Василев
280 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини