Световни музеи се опитват да реабилитират изкуството, създадено от жени

  • 23 ноември 2022 22:52

  • 1045
  • 4
Световни музеи се опитват да реабилитират изкуството, създадено от жени
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Къде е мястото на жените в музеите, пита в свой коментар Франс прес. Дълго време жените са били нечии музи или нечии съпруги. Малко по малко идва време за реванш.

Една изложба на Фрида Кало или на Луиз Буржоа обаче не компенсира забравените. 87 процента от изложените творби в 18-те най-големи американски музея са на мъже. 85 процента от тези творци от силния пол са бели. Това са резултатите от проучване, направено през 2019 г. от научното издателство „Плос“.

Британската историчка Кейти Хъсъл казва, че днес всички музеи са внимателни по отношение на равенството и има все повече самостоятелни изложби на жени. Галерия „Тейт“ в Лондон има годишна програма, посветена на жените художнички. Нежният пол обаче не е добре представени в аукционните къщи. Историческите продажби, организирани от „Кристис“ и „Сотбис“, отчитат рекордни цени на творби, дело на мъжете.

Българка с фотографска изложба в Швеция

Според Поли Стейпъл, директор на колекцията „Бритиш арт“, галерията „Тейт“ се е ангажирала от дълго време в представянето на изкуството, създадено от жени, включително като място в постоянните колекции. От своя страна Кралската академия за изкуства ще покаже за първи път пърформанс на жена – Марина Абрамович, през 2023 г.

През 2020 г. музеят „Прадо“ в Мадрид представи изложба, посветена на мястото на жената в изкуството. Отговарящият за изложбата Карлос Наваро каза пред АФП, че идеологията и пропагандата свидетелстват за историческа мизогиния.

В Лувъра са изложени произведения от едва 25 жени. Общият брой художници е 3600. Този дисбаланс се обяснява с историческите особености от Античността до 1848 г.

През 2019 г. музеят „Орсе“ посвети голяма изложба на импресионистката Берта Моризо. Но от намиращите се там творби едва 76 са на жени. Мъже са автори на 2311 произведения.

Според Кейти Хъсъл има творци като ренесансовата художничка Артемизия Джентилески, които са били познати приживе, но са изпаднали в забвение през вековете. Подобен е случаят със скулпторката Камий Клодел, чието творчество десетилетия наред е в сянката на Огюст Роден. А жените от други култури – като алжирката Бая и сингапурката Джорджет Чен – никога не са били част от историята на изкуството, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1045 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Sarbeca Z

2022.11.24 | 06:31

4
Фрида Кало, демек неква гнусна еврейска мишка
Шаро

2022.11.24 | 01:50

2
Това е добре, но първо трябва да бъдат ликвидирани всякакви защитници на природата, на животните и т.н.

2022.11.24 | 06:01

3
Ти като очевиден кучелюбец, може да скочиш от някой мост за начало.

2022.11.23 | 23:55

1
АБСТРАХИЙРАЙТЕ СЕ ОТ ТОВА И МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ„ ЗА ДА НИЕ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС НИ ПОСЕТЕТЕ ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! F A N T A S Y D N L . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини